Traže raskid ugovora Interleminda

Postignut je dogovor da se od Agencije za privatizaciju zatraži raskid ugovora leskovačkog preduzeća Interlemind.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

14:29

Default images

Radnici leskovačkog preduzeća Interlemind, koji štrajkuju zbog neisplaćenih 14 plata, i predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave postigli su dogovor da se od Agencije za privatizaciju zatraži raskid ugovora sa većinskim bugarskim vlasnikom Valentinom Zaharijevim.

Dogovoreno da predstavnici radnika i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u ponedeljak odu za Beograd i Agenciji za privatizaciju dokumentuju da većinski vlasnik nije ispunio obaveze prema radnicima i državi.

Državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave Dragan Stevanović ocenio je da je nedopustivo da neko uništi fabriku čiji se proizvodi traže i da radnici ostanu bez posla.

"Već u ponedeljak predstavnici firme i predstavnici lokalnog rukovodstva biće u Agenciji za privatizaciju. Gradonačelnik i ja smo već taj sastanak zakazali u ponedeljak u 12 sati. Tamo će napraviti neke prve korake u pokušaju da rešimo ovaj problem", rekao je radnicima Stevanović.

"Ja nisam došao ovde dan vas lažem i obećavam ono što nije realno, što nije u okviru zakonskom i što u ovom trenutku država nema mogućosti. Onde gde možemo i što imamo na raspolaganju gledaćemo da sve resuse stavimo u funkciju i da ih iskoristimo", dodao je on.

Predsednik Samostalnog sindikata Interleminda Saša Milenković rekao je da radnici već godinama upozoravaju da rukovodstvo uništava fabriku i da su tražili pomoć od svih nadležnih u državi.

"Imamo kompletnu dokumentaciju koju ćemo dati Agenciji za privatizaciju. Ostavljeni smo ovde na cedilu, jer vlasnik već devet meseci nije dolazio u fabriku", objašnjava Milenković.

Radnici Interleminda su pre pet dana započeli štrajk zbog neisplaćenih zarada i doprinosa za socijalno i penzijsko osiguranje i zbog prestanka proizvodnje. Leskovačka fabrika plastificiranog lima Interlemind prodata je 2005. godine bugarskoj kompaniji Kremikovci za 111 miliona dinara.

Sindikati i radnici su još tada upozoravali da je fabrika procenjena pet puta manje nego što zaista vredi. Pre privatizacije u Interlemindu je radilo 220 radnika koji su proizvodili oko 7.500 tona plastificiranog lima, a nakon privatizacije ostalo je 80 radnika, a proizvodnja je smanjena za 50 odsto.

Vlasnik fabrike Bugarin Vladimir Zaharijev bio je vlasnik još nekoliko fabrika u Srbiji, ali je Agencija za privatizaciju u većini njih raskinula ugovore zbog neispunjenih obaveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: