"Rejting nam pao jer nema reformi"

Ekonimista Milojko Arsić ocenjuje da je snižavanje kreditnog rejtinga Srbije posledica izostanka reformi i da će doprineti pogoršanju uslova zaduživanja države.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.01.2014.

17:41

Default images

Američka agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič objavila je danas da je snizila kreditni rejting Srbije sa dva B minus (BB-) sa negativnim izgledima na B plus (B+) sa stabilnim izgledima.

Kao ključne razloge za snižavanje rejtinga Srbije naveden je rast deficita u 2014. godini po osnovu prethodno preuzetih obaveza, kao i opšte stanje javnog duga u odnosu na visinu bruto domaćeg proizvoda, ali i izostanak sprovođenja prethodno najavljivanih strukturnih reformi u prethodnim godinama.

"Zabrinjavajuće je što je ovo treća loša ocena stanja i perspektiva privrede Srbije i ekonomskih politika i reformi koje se sprovode", rekao je Arsić agenciji Beta.

On je podsetio da su lošu ocenu Srbiju pre Fiča dali Svetski ekonomski forum i Svetska banka, na osnovu procene da je došlo do pogoršanja uslova privređivanja.

"Sve ovo treba da podstakne Vladu Srbije da promeni ekonomsku politiku, pre svega fiskalnu politiku, i da počne da sprovodi neophodne reforme u važnim oblastima, kao što su poreski, penzijski i zdravstveni sistem", istakao je Arsić.

On je dodao da bi prvi korak trebalo da bude smanjenje budžetskog deficita, koji je za 2014. predviđen u iznosu većem nego u prošloj godini, i da se preduzmu mere, kao što je smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji, koje treba da obezbede da se minus u državnoj kasi smanjuje i u naredne dve do tri godine.

"U narednom periodu trebelo bi da bude jasno da li je Vlada spremna da sprovodi reforme, a ako nije onda treba da se raspišu prevremeni izbori, kako bi Srbija dobila novu vladu koja će imati kredibilitet da sprovodi reforme", kazao je Arsić.

Po njegovoj oceni Vlada će biti na ispitu pri usvajanju predloženih zakona o radu, stečaju i privatizaciji, koji treba da poprave privredni ambijent.

"O poreskoj reformi, kao i izmenama penzijskog i zdravstvenog sistema još treba da se razgovara", rekao je Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: