Rekordna nezaposlenost u Srbiji

U Srbiji je trenutno bez posla gotovo milion lica, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike, Dragi Vidojević.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

18:24

Default images

Ove godine zabeleženo je 792.344 nezaposlenih, ali radi se samo o onima koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), dok je stvarni broj nezaposlenih prešao milion, upozorava Vidojević.

"Ministarstvo je u proteklih pola godine pažljivo analiziralo rad NSZ-a i kada pogledamo koliko je novca utrošeno nismo zadovoljni rezultatima, jer je prošle godine zaposleno 200.000 preko NSZ-a, ali je isto toliko njih i ostalo bez posla, tako da je efekat ravan nuli", rekao je Vidojević Tanjugu.

Napominjujući da je Srbija dostigla "rekord kada je u pitanju stopa nezaposlenosti", on je primetio "da je činjenica da građani u svojoj zemlji ne mogu da žive od svog rada, alarmantna".

Vlada prema rečima Vidojevića, mora obezbediti određene mere i aktivnosti kako bi privukla strani kapital, "jer u vremenu u kome živimo, to je uslov bez koga se ne može dalje".

Bolji rezultati na polju zapošljavanja, kako je rekao, mogu se očekivati ukoliko nivo investicija u ovoj godini bude više od milijardu evra.

Vidojević, koji je danas u Čačku otvorio Sajam zapošljavanja, uz učešće 35 poslodavaca sa područja Moravičkog okruga, rekao je da su "sajmovi zapošljavanja samo jedna od mera smanjenja stope nezaposlenosti, ali to je samo kap u moru".

On je podsetio da postoje podsticaji za poslodavce u vidu pomoći iz budžeta, sredstava za samozapošljavanje, ali i konkursa za učešće u javnim radovima, koje preduzima NSZ kako bi se na neki način poboljšalo stanje u privredi.

Bilten Privredne komore Srbije "Konjunkturni trendovi" objavio je danas, pozivajući se na podatke Nacionalne službe za zapošljavanje, da stopa registrovane nezaposlenosti raste iz meseca u mesec i da je još u februaru iznosila rekordnih 29,53 odsto.

U februaru su bila evidentirana 790.292 nezaposlena lica, što je za 1,5 odsto više nego u januaru i za 1,7 odsto više nego u februaru prethodne godine.

Dugoročna nezaposlenost u Srbiji je velika i kontinuirano se uvećava. Broj onih koji na posao čekaju duže od godinu dana čini 64 odsto ukupnog broja registrovanih nezaposlenih lica i povećan je za oko jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, odnosno za 3,9 odsto u poređenju s februarom 2012. godine.

Ukupan broj zaposlenih u februaru, procenjen je na 1,71 milion, što je za 0,2 odsto manje nego u januaru, a za 1,5 odsto manje nego u istom mesecu lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: