Srpski kobac, bumbar, lasta i pegaz

Iza maštovitih imena kojima su krštena borbena sredstva u naoružanju Vojske Srbije uglavnom stoji konstruktorski tim.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

12:13

Default images

Naime, oni svakom oruđu uz zvaničnu oznaku dodaju i ime po kojem je ono poznato široj javnosti. I kao po pravilu, u tome se poštuje određena tradicija.

Tako su nastali i “bumbar” - protivoklopna vođena raketa, “lasta” i “kobac” - školski avioni, “lazar” - oklopno vozilo točkaš... Izuzetak je, donekle, bespilotna letilica “pegaz 011” kojoj je kumovao lično ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Letilica je ime dobila po mitološkom letećem konju, a broj 011 označav i to što je razvijena u Beogradu, kao i godinu kada je obavljen prvi let", kaže Šutanovac.

U nazivu protivoklopnog sistema “bumbar”, koji je razvijen u Vojnotehničkom institutu, a proizveden u valjevskom “Krušiku”, spojeni su njegove karaktersitike i tradicija. Prethodnici ovog sistema imena su takođe dobijali po insektima (“osa” i “zolja”), a “bumbar”, kao mnogo moćniji od njih, kršten je po insektu koji ima jači ubod.

S druge strane, kako kažu upućeni, i let ovog projektila, kojeg operater vodi očnim vidom, podseća na bumbarov let - pomalo haotičan, vrti se oko svoje ose, ali pogađa u metu.

Školski avioni “lasta” i “kobac”, koje proizvodi pančevačka “Utva”, takođe, slede tradiciju po kojoj vazduhoplovi dobijaju nazive po pticama - takvi su bili i “utva”, “galeb”, “jastreb” i “orao”, koje je proizvodila nekadašnja jugoslovenska vazduhoplovna industrija. “Kobac” će istovremeno da predstavlja unapređenu i ubojitiju verziju “laste”, zbog čega je i dobio “opasnije” ime.

“Jugoimport SDPR” stoji iza projekta oklopnog vozila točkaša “lazar”, koji je naziv dobio po srpskom srednjovekovnom vladaru Knezu Lazaru. Kako objašnjavaju u “Jugoimport SDPR”, to je i deo svojevrense međunarodne, pre svega, zapadne tradicije prema kojoj oklopna borbena sredstva dobijaju imena po istorijskim ličnostima.

Najpoznatiji primer je, svakako, američki tenk M1-A1 “abrams”, nazvan po generalu Krejtonu Abramsu, nekadašnjem načelniku Generalštaba vojske SAD i glavnokomandujućem u Vijetnamu, francuskei tenk “lekler”, kršten po francuskom generalu Filipu Lekleru i američko borbeno vozilo “bredli” koje je ime dobilo po generalu iz Drugog svetskog rata Omaru Bredliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: