Vojvodina radi, Beograd troši

Najveće učešće u izvozu Srbije u prvih devet meseci ove godine imao je region Vojvodine - 36,6 odsto, a najveće učešće u uvozu Beogradski region sa 45,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

09:04

Default images

Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je Beogradski region - 23 odsto, region Šumadije i Zapadne Srbije - 20,1 odsto, pa region Južne i Istočne Srbije 19,8 odsto.

Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je region Vojvodine - 29,8 odsto, region Šumadije i Zapadne Srbije - 12,8 odsto, a region Južne i Istočne Srbije - 10,4 odsto. Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe.

Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima.

Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije, naveo je RZS.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu najveće učešće imali su i gvožđe i čelik sa 802 miliona dolara, obojeni metali - 705 miliona, električne mašine i aparati - 563 miliona, žitarice i proizvodi od njih - 540 miliona i povrće i voće - 467 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: