Srbija

Sreda, 11.05.2011.

17:28

Merdare dobija solarnu elektranu

Prva solarna elektrana u Srbiji biće u kuršumlijskom selu Merdare, rekla je predsednica opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević.

Izvor: Beta

Default images

Ona je kazala da je ta odluka doneta, jer su stručnjaci Elektroprivrede Srbije (EPS) zaključili da Kuršumlija ima najveći broj sunčanih dana u godini.

Prema prvim procenama izgradnja solarne elektrane na teritoriji kuršumlijske opštine će koštati oko pet miliona evra.

Pregovori o izgradnji solarne elektrane u selu Merdare su počeli pre mesec dana u Beogradu, kada je održan sastanak predstavnika italijanske firme Multienerdži, koja će finansirati izgradnju elektrane, sa predstavnicima EPS, Kuršumlije i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Srbije.

"Veoma sam zadovoljna što su strani investitori prepoznali da sa nama mogu da sarađuju i što žele da investiraju jedan ovako veliki projekat. Za našu opštinu to mnogo znači jer će biti novih radnih mesta", kazala je Jakovljević.

Ona očekuje da se sutra postigne konkretan dogovor sa investitorom trebalo o početku izgradnje buduće centrale.

Planirano je da solarna elektrana u Merdaru, od dva megavata, bude pripojena sistemu EPS, a kasnije će biti utvrđeno kojim gradovima će ona isporučivati električnu energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: