Srbija

Subota, 30.10.2021.

12:44

Šljivovica bez konkurencije: U Srbiji se proizvede od 50-60 miliona litara rakije

Proizvodnja jakih alkoholnih pića u Srbiji u poslednjih pet godina raste po stopi većoj od 10 odsto godišnje.

Izvor: Novosti

Šljivovica bez konkurencije: U Srbiji se proizvede od 50-60 miliona litara rakije
Foto: Shutterstock/5PH

To upućuje na zaključak da je srpska privreda uvidela svoju šansu u ovom sektoru i na globalnom tržištu, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Srbija je u svetu poznata po o proizvodnji šljive. Domaća rakija od ove voćke jedno je od najprodavanijih alkoholnih pića u svetu. Slede rakija od kajsije, kruške, dunje, maline, meda, oraha... Značajan deo dolazi iz domaće radinosti.

"Procenjuje se da se u Srbiji proizvede između 50 i 60 miliona litara rakije, uključujući i rakiju proizvedenu u sopstvenim domaćinstvima. Najveća proizvodnja je u Rasinskom, Šumadijskom i Zlatiborskom kraju“, kaže Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS.

Izvoz rakije od voća je u 2020. godini porastao za 30 odsto, a 67 odsto naše rakije se izvozilo u Nemačku, SAD, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

15 h

Podeli: