Srbija

Nedelja, 22.08.2021.

16:55

Na Kosovu i dalje cirkuliše lažni novac: Ovo je najučestalija novčanica poslednjih dana

Uprkos upozorenjima, cirkulacija lažnog novca na Kosovu je gotovo svakodnevna pojava, što se beleži i u policijskim izveštajima.

Izvor: Kossev

Na Kosovu i dalje cirkuliše lažni novac: Ovo je najučestalija novčanica poslednjih dana
Foto: Depositphotos, selensergen

Poslednjih dana, upadljivo je prijavljivanje novčanica od 100 evra za koje se sumnja da su lažne, prenosi Kossev.

Prekuče ujutru je vlasnik benzinske pumpe prijavio da je primio novčanicu od 100 evra za koju se sumnja da je falsifikovana.

U istom danu, popodne je vlasnik pekara u Gnjilanu obavestio policiju da primio takođe novčanicu od 100 evra za koju se sumnja da je falsifikovana.

Dan ranije, registrovana su čak tri slučaja. Radnica banke u Gračanici prijavila je policiji da je tokom prebrojavanja novca, naišla na novčanicu od 100 evra za koju se sumnja da je falsifikovana.

Druga dva korišćenja ovakvog „novca“ dogodila su se u Prištini, u isto vreme i u istoj ulici. Prvi je policiji prijavila radnica marketa. Ona je takođe naišla na novčanicu od 100 evra za koju se sumnja da je falsifikovana. U isto vreme, radnica banke, takođe je prijavila da je nepoznata osoba priložila lažnu novčanicu od 100 evra.

Kako je nedavno javila RSE, pozivajući se na podatke Kosovske agencije za forenziku, preko 40 hiljada evra je vrednost falsifikovanog novca koji je pušten u opticaj na kosovskom tržištu 2020.

Prema podacima centralne banke Kosova, tokom ove godine identifikovano je više od 943 novčanice i 2.671 falsifikovanog kovanog novca, navodi se u izveštaju Kosovske agencije za forenziku.

Za razliku od prethodnih godina kada je najviše falsifikovanih novčanica bilo u apoenima od 50 i 100 evra, 2020. je najviše falsifikovanih novčanica bilo u apoenima od 5 evra, dok je kod kovanog novca – 2020. i 2019, najviše falsifikovana moneta bila ona u apoenu od 2 evra. Za 2021. CBK još nije dobila podatke od Kosovske agencije za forenziku, navela je RSE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Razdor u EU: Brisel i Pariz na ivici sukoba

Pariz i Brisel će se verovatno sukobiti oko napora da se francuski troškovi dovedu u sklad sa pravilima EU, jer politička previranja u drugoj po veličini ekonomiji Evropske unije prete da odlože napredak u smanjenju "prekomernih" budžetskih deficita.

14:32

17.7.2024.

1 d

Podeli: