Beogradska berza dobila novog vlasnika

Atinska berza sprovela je sve neophodne radnje i dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti RS za sticanje 10,24% ukupnog broja akcija Beogradske berze.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2021.

19:30

Beogradska berza dobila novog vlasnika
Ilustracija: Things/Shutterstock

U zvaničnom saopštenju Beogradske berze o promeni vlasničke strukture i novom strategijskom pristupu navodi se da berze udružuju snage kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije.

Ova saradnja se, kažu, bazira na dva principa: zajedničkom ubeđenju da bi respektivna tržišta trebalo da imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta lokalnih ekonomija i zajedničkoj viziji da samo udruženim snagama regionalna tržišta mogu efikasno rešavati rastuće probleme i bolje servisirati potrebe izdavalaca koji dolaze iz EU i iz međunarodnog okruženja.

"Istovremeno, Beogradska berza, kao organizator tržišta, je donela odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i migraciji trgovačkih aktivnosti na trgovačku platformu Atinske berze, unapređujući na taj način likvidnost i raspon usluga zajedničke trgovačke platforme. Svi učesnici na tržištu će imati mogućnost ostvarivanja koristiod proširivanja i produbljivanja oba tržišta kapitala i unakrsnog trgovanja", poručuju iz Beogradske berze.

U narednoj fazi, Beogradska i Atinska berze će blisko sarađivati sa Vladom Republike Srbije - Ministarstvom finansija u pravcu daljeg strategijskog razvoja srpskog tržišta kapitala, a kroz uvođenje novih proizvoda i usluga koji će obezbeđivati podršku protoku kapitala od investitora, domaćih i međunarodnih, ka izdavaocima listiranim na Beogradskoj berzi.

Socrates Lazaridis, direktor Atinske berze tim povodom izjavio je da ATHEX kao organizator tržišta i javno društvo raspolaže neophodnim iskustvom kako bi pružio podršku Beogradskoj berzi u naporima da razvije svoje tržište kapitala kroz ovo strateško partnerstvo.

"BELEX zajedno sa Kiparskom berzom i Atinskom berzom na zajedničkoj trgovačkoj platformi predstavlja novi korak ka našem dugoročnom cilju održivog poslovanja putem unapređenja zajedničke likvidnosti i širenja naše regionalne mreže", rekao je.

Siniša Krneta, direktor Beogradske berze ocenio je da ovo partnerstvo predstavlja organski nastavak dugogodišnje uspešne saradnje i rastućih poslovnih veza između Atinske i Beogradske berze.

"Kako bismo doprineli održivom razvoju srpskog tržišta kapitala, očekujemo da će nam ovo strateško i tehnološko partnerstvo pomoći da unapredimo tržišnu infrastrukturu tržišta, otklonimo investiciona uska grla, ubrzamo formiranje kapitala i generišemo brojne nove investicione prilike", naveo je.

Podsetimo, Beogradska berza, osnovana 1894. godine, uprkos prekidima u radu u svojoj istoriji, ostala je posvećena razvoju preduzetništva, investicione kulture i industrije tržišta kapitala u Srbiji od svog osnivanja. Nakon ponovnog početka rada 1989. godine, Beogradska berza je jedini organizator tržišta hartija od vrednosti u Srbiji. Obezbeđuje efikasan i transparentan mehanizam listiranja za kompanije, a brokerskim kućama i investitorima nudi platformu za trgovanje hartijama od vrednosti. Osim toga, BELEX nudi usluge koje uključuju diseminaciju tržišnih podataka, razvoj i kreiranje indeksa i edukativne treninge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: