Svaka teška 5.270 kg: Stiglo 7.000 tona cevi za Turski tok u Luku Novi Sad FOTO

Od ranog jutra u Luku Novi Sad i danas stižu tegljači koji vuku barže sa cevima za Turski tok, a dalje nastavljaju put za ŠajkaŠ, pa za Titel i dalje.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.05.2019.

12:51

Svaka teška 5.270 kg: Stiglo 7.000 tona cevi za Turski tok u Luku Novi Sad FOTO
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Luka vrvi od radnika koji dočekuju barže, a procedura pre nego one budu pretovarene na kamione za dalji transport je rigorozna. Takva slika ponavlja se iz dan u dan, od kada su počeli da stižu kontigenti cevi za gasovod koji prolazi kroz Srbiju.

Do sada je u Luku stiglo, pretovareno i dalje transportovano oko 7.000 tona cevi, a do decembra, kada bi ovaj deo posla trebalo da bude završen, bić dopremljeno oko 50.000 tona cevi. Svaka cev teška je 5.270 kilograma, a dugačka 12 metara.

Svaku cev koja stigne u Luku, a pre nego bude pretovarena sa barži na kamione i transportovana dalje, ruski inspektori detaljno pregledaju. Ovo je samo jedan deo procesa, koji oslikava kako izgledaju pripreme za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju, dugog 403 kilometra.

Gasovod u Srbiju iz Bugarske ulazi kod Zaječara, proteže se do Kanjiže, a kod Horgoša izlazi u Mađarsku.

Trasu nacionalnog magistralnog gasovoda od bugarske do mađarske granice, kojom će biti dopreman gas iz Turskog toka, projektovao je italijansko-srpski konzorcijum "Sajpem-Srbijagas", a pripremne radove obavljaju srpske firme.

Tri kompanije iz Italije i Nemačke, koje će biti glavni izvođači za ovaj deo gasovoda, biće angažovane i za njegov prolazak kroz reke Dunav i Tisu. Cevi će biti postavljene i ispod reka Crni Timok, Velika Morava i Tamiš.
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap
Dok se radnici u Luci Novi Sad bave smeštanjem kontejnera i cevi, nekoliko desetina kilometara dalje, u Šajkašu, radnici bagerima i buldožerima ravnaju teren, pripremaju za postavljanje cevi, neke su već zavarene.

Osim u Šajkašu, pripremni radovi traju i na delovima ostalih deonica. Prva je od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Zrenjanina i četvrta od Gospođinaca do Subotice.

Građevinske dozvole dobijene su za treću i četvrtu deonicu, dok se za prvu očekuje da će biti izdata ovih dana.

Pripreme terena, od kopanja kanala do zavarivanja cevi, uveliko traju na još nekoliko lokacija u Srbiji. Očekuje se da i Bugarska počne gradnju svoje deonice u junu. Tamo trenutno rade na drugoj cevi gasnog interkonektora sa Turskom.

Agenciji za energetiku Srbije prošle godine stigao je zahtev "Gastransa" za izgradnju deonice Turskog toka kroz Srbiju.

U "Gastransu" 49 odsto vlasništva ima "Srbijagas" ima 49, a 51 ruski "Gasprom".

Agencija je u novembru preliminarno donela pozitivno rešenje u skladu sa srpskim Zakonom o energetici. Rešenje je usklađeno sa Trećim energetskim paketom Evropske energetske zajednice.

U finansiranju izgradnje nacionalnog magistralnog gasovoda akcionari "Gastransa" - "Srbijagas" i "Gasprom", učestvovaće sa 30 odsto, a ostalo će biti projektno finansirano.

Prema najavama, Turski tok kroz Srbiju trebalo bi da bude završen do kraja godine, a čitavom regionu, najavili su nadležni, obezbediće sigurnost u snabdevanju gasom.
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: