Ko je novi ministar finansija - Siniša Mali?

Skupština Srbije izabrala je za Sinišu Malog za novog ministra finansija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2018.

16:27

Ko je novi ministar finansija - Siniša Mali?
Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Siniša Mali bio je gradonačelnik Beograda od 2014. godine.

U zvaničnoj biografiji navodi se da je pre nego je postao gradonačelnik, Mali bio specijalni savetnik u Vladi tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Pre toga, bio je finansijski savetnik u privatnom sektoru i konsultant u Deloitte & Touche u Beogradu i Pragu, gde se specijalizovao za oblast kupovine i prodaje preduzeća, finansijski konsalting, finansijsko restruktuiranje i konsolidaciju poslovanja u privatnim i javnim preduzećima.

U 2001. godini je postavljen za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju. Kasnije je radio kao direktor Centra za tendersku privatizaciju u Agenciji za privatizaciju Republike Srbije. Pre nego što je postavljen za pomoćnika ministra za privatizaciju, radio je u Credit Suisse First Boston u Mergeres & Acquisitions Group u Njujorku.

Siniša Mali je diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom osnovnih studija, dobio je nagradu kao najbolji student generacije da bi nakon studija dobio nagradu za najbolji diplomski rad. Kao Ron Brown stipendista, 1999. godine je magistrirao i na Washington University u Sent Luisu, Sjedinjenje Američke Države, smer finansije. Tokom studija je radio kao asistent na pet predmeta iz oblasti poslovnih finansija.

Kako stoji u njegovoj zvaničnoj biografiji, bio je među 10 odsto najboljih studenata na top 20 poslovnih škola u Americi te godine. U 2013. godini odbranio je doktorsku disertaciju, koju mu sada osporavaju.

Tema je bila: “Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije - Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”, na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. U junu 2017. godine kao polaznik VI klase završio je Visoku školu bezbednosti i odbrane i stekao najviši nivo karijernog usavršavanja u Vojsci Republike Srbije.

Nosilac je zvanja Chartered Financial Analyst (CFA) i član CFA Institute, Serbian Business Angels Network, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club. Autor je nekoliko članaka na temu upravljanja projektima, poslovnih finansija, tržišta kapitala, restrukturiranja i akvizicija preduzeća. Nosilac je licence portfolio menadžera koju izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije, a prethodno je bio predsednik više upravnih odbora, uključujući upravne odbore u FIAT automobili Srbija, u Komercijalnoj banci i član Upravnog odbora Kliničkog centra Srbije. Trenutno je predsednik Nadzornog odbora kompanije “Er Srbija”.

Dobitnik je nagrade „Najevropljanin 2014“ za projekat razvoja i rekonstrukcije Beograda. Evropski pokret u BiH je 2017. godine gradonačelniku dodelio priznanje “Najtolerantniji grad u regionu”.

Mali je bio predsednik Organizacionog odbora dvoranskog Evropskog prvenstva u atletici 2017. godine, kao i predsednik Organizacionog odbora za završni košarkaški turnir Evrolige “Final four 2018”, koji je održan u Štark areni. Počasni je nosilac crnog pojasa u tekvondou 5. dan za doprinos razvoju sporta uopšte, a naročito tekvondoa. Od 2017. godine je redovni učesnik polumaratonskih trka (21,1 km) u okviru Beogradskog maratona. Tečno govori engleski jezik, služi se grčkim i uči kineski jezik. Otac je Viktora, Teodora i Lole. Rođen je 25. avgusta 1972. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obrazložila je da Sinišu Malog za mesto ministra finansija preporučio uspeh u rešavanju ogromnih finansijskih i razvojnih problema Beograda koje je nasledio kada je preuzeo mesto gradonačelnika 2014. godine.

Ona je kazala da su u vreme njegovog mandata pokrenuti veliki investicioni projekti od kojih je najznačajniji "Beograd na vodi", a napomenula i da je otvorena robna kuća IKEA koja ne dolazi u zemlju u kojoj postoji korupcija. "IKEA ne dolazi u zemlju gde postoji korupcija. To što je Švedska u Beogradu i Srbiji, pokazuje da se Srbija uspešno bori sa korupcijom i da ima transparentno poslovanje", istakla je Brnabićeva, što je propraćeno apaluzom poslanika vladajuće većine.

Mali je tada izjavio, da će "svakog dana se boriti za dobrobit građana”.

"Počastvovan sam i zahvaljujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić što su prepoznali moju posvećenost u borbi za bolji život građana. Ovo je za mene veliki izazov i daću sve od sebe da opravdam njihovo poverenje.Ukoliko poslanici većine u Narodnoj skupštini prihvate predlog premijerke, kao ministar ću se svakoga dana boriti za dobrobit građana Srbije, za stabilnost javnih finansija i veća ulaganja u budućnost naše dece i države”, poručio je on.

Predstavnici vladajuće većine hvalili su Malog zbog uspeha ostvarenih za vreme dok je bio gradonačelnik Beograda, dok mu je opozicija osporavala to i podsećala na afere sa kojima je povezan.

Opozicija je tokom skupštinske rasprave negodovala zbog predloga da Mali bude ministar zbog brojnih afera i poslovanja u of-šor kompanijama, uz ocenu da se ako on bude minmistar finansija "jagnje daje vuku na čuvanje".

Zamerena mu je kupovina 24 stana u Bugarskoj preko of-šor firme s Devičanskih ostrva u vreme kada je bio ekonomski savetnik Aleksandara Vučića, kupovina novogodišnje jelke od 83.000 evra i rušenje objekata pod fantomkama u beogradskom naselju Savamala u noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine.

Kritikovali su ga i zbog spornih privatizacije sprovedenih dok je bio savetnik ministra finansija i na čelu Agencije za tendersko aukcijsku privatizaciju od 2001. do 2003. godine, kao i zbog doktorata za koji se sumnja da je plagiran.

Ekonomisti smatraju da će novi zadatak Siniše Malog biti istovremeno i lak i težak, imajući u vidu da je Dušan Vujović državnu kasu ostavio u odličnom stanju.

Sa dosadašnjim ministrom, Dušanom Vujovićem, zajedničko mu je da su obojica školovani u Americi, budući da je Vujović postdoktorske studije završio na univerzitetu "Berkli".

Pre Vujovića, posao ministra finansija, od uvođenja višestranačja, obavljali su: Jovan Zebić ( 1991. do 1993.), Slavoljub Stanić (1993-1994.), Dušan Vlatković (1994. godinedo 1998.), Borislav Milačić 1998. do 2000.), zatim kolegijum ministara finansija u sastavu Ljubiša Jovanović, Bojan Dimitrijević i Borislav Milačić, u prelaznoj vladi Milomira Minića (oktobra 2000. do januara 2001. godine), Božidar Đelić (2001. do marta 2003, pa opet u vladi Zorana Živkovića), Mladan Dinkić do 2006, pa vršioci dužnosti Vesna Arsić i Milan Parivodić (u prvoj vladi Vojislava Koštunice, do maja 2007. godine), zatim Mirko Cvetković ( u drugoj vladi Koštunice), pa Diana Dragutinović do 2011, pa Mirko Cvetković (do 2012), Mlađan Dinkić i Lazar Krstić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: