Srbija

Četvrtak, 22.03.2018.

13:38

Srbija ima jedina u regionu: Od sada preciznije merenje

U Institutu za higijenu i tehnologiju mesa u rad je pišten instrument za utvrđivanje prisustva dioksina i dioksinu sličnih jedinjenja.

Izvor: Tanjug

Srbija ima jedina u regionu: Od sada preciznije merenje
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

U rad ga je pustio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, a reč je o instrumentu (maseni spektrometar visoke rezolucije - magnetni sektor) čija vrednost iznosi više od 66 miliona dinara i koji je kupljen sredstvima ministarstva.

Šarčević je rekao da ova aparatura značajno poboljšava kvalitet samog merenja.

"Naravno da je ovo mnogo precizniji i kvalitetniji način merenja dioksina i njemu sličnih materija", kazao je ministar Šarčević.

On je ukazao da je Institut referenta ustanova i da otvaranje ove laboratorije ima regionalni značaj, jer je to jedina takva laboratorija u regionu.

U laboratoriju će do kraja godine biti postavljene adekvatne metode na osnovu kojih će biti moguća analiza prisustva ovih jedinjenja u hrani i hrani za životinje.

Instrument predstavlja tzv. “zlatni standard”, odnosno najpouzdaniju tehniku za određivanje dioksina na nivoima višestruko nižim od maksimalno dozvoljenih, i koristi se u svim referentnim laboratorijama u svetu.

Direktorka instituta Vesna Đorđević objasnila je da je uređaj "poslednja reč tehnike“ i da služi za ispitivanje dioksina.

Ona je rekla da taj uređaj ni jedna naučno istraživačka institucija ne može sebi priuštiti.

Vesna Đorđević je zahvalila ministru Šarčeviću i ministarstvu prosvete jer su prepoznali značaj ovih ispitivanja u Srbiji i pomogli da se kupi uređaj.

Zahvalila je i prisutnima iz Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa kojima je Institut na istom zadatku a to je, kako je rekla, da se stanovništvu obezbedi zdrava i kvalitetna hrana.

Dioksini i njemu slične materije su veoma toksični i kancerogeni dugotrajni zagađivači životne sredine koji nastaju kao nusproizvodi industrijskih procesa sagorevanja, kao i u procesima sagorevanja u domaćinstvima (grejanje na čvrsto gorivo, spaljivanje kućnog otpada), navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Institut za higijenu i tehnologiju mesa je imenovan za nacionalnu referentnu laboratoriju za dioksine i dioksinu slična jedinjenja, i u toku je intenzivna saradnja sa referentnom laboratorijom EU za halogenovane dugotrajne organske zagađivače (državni Institut za hemijske i veterinarske analize iz Frajburga, Nemačka).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

13 h

Podeli: