Srbija dobija prvu digitalnu farmu, Brnabić na otvaranju

Srbija će dobiti prvu digitalnu farmu, koju će u mestu Krivaja pored Bačke Topole otvoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2018.

17:20

Srbija dobija prvu digitalnu farmu, Brnabić na otvaranju
Foto: Thinkstock

Digitalna farma je jedinstveni prostor koji ima za cilj da podrži digitalnu transformaciju poljoprivrede u Srbiji, regionu i Evropi, i da premosti jaz između nauke i poljoprivrednika, a biće otvorena 20. marta.

Digitalnu farmu osmislio je institut BioSens, kao Evropski centar naučne izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane, kao mesto na kojem će inovativne tehnologije biti implementirane u stvarnom proizvodnom okruženju – na njivi.

Digitalna farma će omogućiti poljoprivrednicima da se upoznaju sa najnovijim tehnološkim dostignućima (pametno navodnjavanje i đubrenje, mapiranje tla, daljinsko upravljanje, satelitski nadzor i slično), testiraju ih i uvide njihov potencijal.

Pored toga, Digitalna farma će omogućiti naučnicima sa Instituta BioSens i regiona da eksperimentišu i testiraju prototipe inovativnih AgTech rešenja.

Biće predstavljene tehnologije poslednje generacije razvijene na Institutu BioSens, digitalna platforma AgroSens namenjena za praćenje useva i podršku poljoprivrednicima u radu, kao i inovativne poljoprivredne mašine koje se već koriste u radu poljoprivrednog proizvođača „Krivaja d.o.o.“.

Digitalna farma, kao otvoreni prostor za saradnju, omogućiće srpskim, regionalnim i evropskim poljoprivrednicima, naučnicima, start-up kompanijama, preduzećima i drugim krajnjim korisnicima da zajedno rade na kreiranju rešenja za velike izazove pred kojima se poljoprivreda nalazi.

Digitalna farma je deo projekta ANTARES koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: