Srbija

Petak, 18.09.2015.

12:56

Sindikat protiv prinudnog penzionisanja žena

Sindikat pravosuđa Srbije protestvovao je danas, zbog kako navodi u saopštenju, prinudnog penzionisanja žena u pravosuđu .

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Freeimages.com

U saopštenju sindikata se navodi da zaposlenim ženama u pravosuđu koje imaju 60 godina i šest meseci života stižu obaveštenja od rukovodilaca pravosudnih organa da im prestaje radni odnos po sili zakona, odnosno po zakonu kojim se ograničava broj zaposlenih u javnom sektoru.

Sindiakt samtra da su na taj način žene dovedene u neravnopravan položaj i diskriminisane su u odnosu na zaposlene muškarce.

U saopštenju se ukazuje da su žene stekle uslov za starosnu penziju na osnovu krovnog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ali ne i obavezu, jer po tom zakonu imaju pravo izbora da li će se penzionisati.

Većina žena ne želi da ide u penziju, jer će ona biti niža od plate koju primaju.

Međutim, Zakon o načinu odredivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stavlja se iznad krovnog zakona i primorava žene da se penzionišu, naveo je sindikat i osudio usvajanje pomenutog zakona po hitnom postupku, bez javne rasprave i učešća sindikata.

Sindikat je kritikovao i Vladu Srbije, što je prvo utvrđen višak zaposlenih, ali da se ne zna na osnovu kojih merila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Podeli: