Srbija

Četvrtak, 20.08.2015.

12:28

Evo koliko treba para da počnete posao

Radnici koji u procesu restrukturiranja ostanu bez posla treba da pokušaju i da se okušaju u privatnom biznisu, poručuju iz Srpske asocijacije menadžera.

Izvor: Dnevnik

Default images
Foto: Thinkstock

Predog tog poslovnog udruženja je da se otpremnine koje dobiju ulože u poljoprivredu ili neki zanat.

SAM je u projektu “Šansa za novi početak”, zajedno sa partnerima, radila analize i pripremila više od 120 preduzetničkih inicijativa, a sve u skladu sa iznosom od pet do osam hiljada evra koliko će iznositi otpremnine.

Preduzetničke aktivnosti su podelili u tri osnovne delatnosti: proizvodnja, poljoprivreda i usluge. Neki od primera koji zahtevaju najmanja ulaganja su, na primer, usluga pakovanja poklona – koja podrazumeva minimalna početna ulaganja od oko 800 evra, zatim uzgoj borovnica sa minimalnim početnim ulaganjem od oko 1.600 evra ili uzgajanje jagoda uz minimalna početna ulaganja od oko 2.500 evra.

Za otvaranje agencije za knjigovodstvene usluge ili menjačnicu potrebna su minimalna početna ulaganja od oko 2.000 evra, dok se za perionicu automobila procenjuje da bi početna minimalna ulaganja bila oko 2.500 evra. Oko 3.000 evra je planirano početno ulaganje za otvaranje limarske radionice, odnosno 5.000 za kovačku radionicu.

Za preduzetničku ideju pokretanja proizvodnje testenina potrebno je oko 5.500 evra, odnosno 8.000 evra za proizvodnju papirnih kesa.

„Šansa za novi početak” je projekat za pokretanje biznisa namenjen zaposlenima u više od 500 preduzeća u restruktuiranju, koji sprovodi SAM sa agencijom “DNA komunikejšn” i uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Zamišljen je kao podrška programu Vlade Srbije koji prati proces restruktiranja i stečaj, a kroz koji će određeni broj radnika ostati bez posla, uz isplatu otpremnine.

Cilj „Šanse za novi početak” je da ljudima preduzeća u restrukturiranju, kojih, prema procenama, ima oko 30.000, ukaže kako mogu najbolje da iskoriste svoje znanje, rad, te da razvijanjem preduzetničkog duha i novcem koji će dobiti za otpremnine obezbede radno mesto za sebe i članove svojih porodica.

„Želimo da podstaknemo te ljude da se udružuju i da zajedničkim sredstvima pokrenu sopstveni biznis, a važna karakteristika ovog programa je to što će im biti ponuđeni konkretni predlozi, u skladu sa njihovim kvalifikacijama, potrebama regiona i grada u kom žive”, kaže Dejan Ranđić, direktor agencije “DNA Komunikejšn”, koja je jedan od osnivača programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

21 h

Podeli: