Region

Sreda, 13.02.2013.

19:29

Crni dani za Kroacija erlajnz

Gubitak Kroacija erlajnza za 2012. iznosi skoro 50 miliona evra (370 miliona kuna), piše “Večernji list”. Hrvatska avio-kompanija primorana na radikalne rezove.

Izvor: B92, Večernji list

Default images

Minus je posledica gubitka poslovanja od gotovo 70 miliona kuna (skoro 10 mil. EUR) i usklađivanja vrednosti aviona od 299 miliona kuna (gotovo 40 mil. EUR).

U upravi Kroacija erlajnza tvrde kako su do sada u poslovnim knjigama avioni imali previsoku i nerealnu vrednost, pa je ona sada samo usklađena s realnom vrednošću.

Astronomski gubitak je, kako piše “Večernji list”, samo deo problema u kojima se našao hrvatski nacionalni avio-prevoznik kojem prete još crnji dani.

Kroacija erlajnz će morati da smanji svoju flotu, koju sada čini 13 aviona - sedam Erbas i šest Deš aviona. Takođe će morati da smanje broj linija, ali i broj zaposlenih.

Problemi su, kako navodi zagrebački list, posledica dokapitalizacije koju je hrvatska vlada sprovela u decembru prošle godine, ali i pravila Evropske unije.

Dokapitalizacija je na kraju iznosila 862 miliona kuna (~114 miliona evra), a ne kako je bilo najavljivano 652 miliona kuna (~86 miliona evra).

Naime, država je svoja potraživanja prema Kroaciji erlajnzu pretvorila u udeo u kapitalu, a 652 miliona kuna odnosilo se na glavnicu po plaćenim državnim garancijama za kupovinu aviona koje Kroacija erlajnz nije mogla da otplaćuje.

No, naknadno je u dokapitalizaciju uključeno još 210 miliona kuna (~28 miliona evra) zateznih kamata za otplatu tih šest Erbasovih aviona koji su isporučeni od 1998. do 2000. godine.

Osim toga država će potrošiti otprilike 150 miliona kuna (~20 miliona evra) svežeg novca u Kroacija erlajnzu, pa će u tu kompaniju uložiti više od milijardu kuna (~132 miliona evra).

Zbog novog iznosa dokapitalizacije propao je plan restrukturiranja Kroacija erlajnza, koji je bio predstavljen u novembru 2012. U hrvatskoj avio-kompaniji sada prave novi plan.

Zbog većeg iznosa dokapitalizacije, odnosno državne pomoći prema pravilima Unije, Kroacija erlajnz mora da napravi i veće rezove.

Tako će, tvrde upućeni, morati odmah da se reše jednog Erbasa, da smanje broj linija za deset odsto, a to onda znači i za toliko smanjenje broja zaposlenih. Odlaskom jednog Erbasa, četiri kapetana i dva kopilota biće višak.

Sagovornici “Večernjeg” iz avio-industrije smatraju da takav scenario vodi definitivnom kraju hrvatskog nacionalnog avio-prevoznika jer u uslovima sve jače konkurencije na tržištu, Kroacija erlajnz mora da smanji flotu, proredi red letenja... Pri tom u idućih deset godina ne sme da primi nikakvu državnu pomoć. Čak mora da da svoj doprinos u iznosu polovine iznosa državne pomoći, a to je otprilike 500 miliona kuna (~66 miliona evra).

U Kroacija erlajnzu nisu želeli da detaljnije govore o rezovima, ali su potvrdili da će ih biti. Ova avio-kompanija je u slučaju državne podrške obavezna da primeni kompenzacijske mere, koje uključuju smanjenje kapaciteta i zastupljenosti na tržištu, ali i mere samodoprinosa, koje uključuju doprinos kompanije u finansiranju plana restrukturiranja, navode u Kroacija erlajnza.

Bez letova za London, Prištinu…

U Kroacija erlajnzu, kako “Večernji” saznaje, ove godine će biti smanjenj broj linija. Biće ukinuta linija za londonski Getvik, a možda i linija za Prištinu. Sledeće godine moguće je ukidanje i linije za londonski Hitrou.

Neke linije će pokušati da sačuvaju tako što će ih na neko vreme ustupiti drugim avio-prevoznicima.

Kako bi došli do preko potrebne gotovine, u Kroacija erlajnzu isto tako planiraju da dva Erbasova aviona daju u najam.

Bivši glavni direktor Kroacija erlajnza Ivan Mišetić nije hteo da komentariše nerealne vrednosti aviona koje se odnose u prvom redu na njega, uz objašnjenje da već nekoliko godina nije u toj kompaniji.

Njegov naslednik Srećko Šimunović čudi se kako nova uprava nije znala za problem zateznih kamata, jer se on u svom mandatu borio s bivšom ministarkom finansija Martinom Dalić oko tog problema. Kaže i da je sve o poslovanju Kroacija erlajnza, pa tako i problem zateznih kamata, navedeno u izveštaju o stanju društva koje je predao pri primopredaji dužnosti.

Nove avione ne mogu da preuzmu do 2017.

Za otplatu šest starih Erbasovih aviona ostalo je još 150 milijuna kuna (~20 miliona evra). Kroacija erlajnz je u međuvremenu naručio četiri nova aviona od Erbasa čiju je isporuku već odložio za 2015. i 2016. godinu.

Ali ni tada neće moći da ih preuzme i ako bude finansijski u stanju da to učini, jer Agencija za zaštitu tržišne konkurencije tera Kroacija erlajnz na smanjenje flote zbog državne pomoći.

Tako ova kompanija mora da se reši jednog aviona i samim tim nema u tom razdoblju pravo da uzima nove. Nove Erbasove avione mogu da preuzmu najranije 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Podeli: