Svuda vise oglasi: Radnika nema ni za lek

Početkom ove godine postalo je jasno da hrvatske poslodavce muči hroničan nedostatak radne snage.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

11:56

Svuda vise oglasi: Radnika nema ni za lek
Foto: Thinkstock

Kvote za uvoz radnika su planule, a manjak radnika pomrsio je mnoge planove kompanijama u građevinskoj, prehrambenoj i turističkoj industriji. Ali manjak radnika možda je najizraženiji u trgovini, što se najbolje vidi po masi oglasa za zapošljavanje na domaćim portalima i berzi rada, navodi T portal.

Sektor trgovine u Hrvatskoj udruženju poslodavaca u julu ove godine razgovarao je s resornim ministrom Markom Pavićem te su predstavnici najvećih trgovaca od Ministarstva zatražili povećanje kvota za uvoz radnika, ali i mogućnost većeg angažmana učenika koji bi leti mogli zaraditi prvi novac.

Manjak radnika toliko je hroničan, upozorili su, da bi mogao ugroziti i rezultate turističke sezone, što se prema prvim procenama i dogodilo. S lokala širom obale visila su obaveštenja "tražimo radnike".

Upitali smo Konzum, Lidl i Špar, koji zajedno drže više od trećine ukupne domaće maloprodaje, kakve trendove beleže i gde im nedostaje najviše radnika.

U najvećem domaćem trgovačkom lancu Konzumu napominju kako su od početka godine do danas zaposlili više od 1.200 ljudi sa svim pogodnostima, poput božićnice, uskrsnice i regresa.

"Najizraženiji nedostatak radne snage vidimo na području Grada Zagreba te u Istri i na Kvarneru, i to na pozicijama u maloprodaji, onlajn prodaji i logistici. Kako bi privukao nove zaposlene, Konzum je povećao plate, nudi stimulativna primanja i prilagodljivo radno vreme", kažu.

Špar se, baš kao i ostali trgovački lanci, bori za pronalazak radne snage. Kao i u Konzumu, najviše ih muči nedostatak radnika u Zagrebu, dok na primer u Slavoniji uopšte nema manjka radnika.

U Lidlu priznaju kako tek povremeno imaju poteškoće u pronalaženju radne snage te ne mogu izbeći negativne demografske trendove koji u Hrvatskoj utiču na raspoloživost radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: