Zabrana uvoza svinjetine, šta će biti sa cenom?

Zabrana uvoza svinjskog mesa iz Mađarske zbog afričke svinjske kuge ne bi trebalo da izazove nestašicu na domaćem tržištu, smatraju stočari u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2018.

19:12

Zabrana uvoza svinjetine, šta će biti sa cenom?
Foto: Thinkstock

Njih brine to što, ukoliko se zabrana proširi na ceo region, mogu da se stvore viškovi svinjetine, što će oboriti cenu njihove robe.

Iz Uprave za veterinu apeluju na građane da iz Mađarske ne unose ni mesne prerađevine, što inače mnogi rade.

Oni ne mogu u EU, ali su za nas bolji od komšijskih. Zabrana uvoza svinja iz Mađarske zbog afričke kuge ne bi trebalo da stvori nestašicu, a stočari nisu optimisti da bi moglo doći do rasta cene, iako su sa trenutnih 150 dinara po kilogramu, na granici isplativosti.

Mesne prerađevine iz Mađarske stizale su na srpske buvljake i trpeze. Sada iz ministarstva stiže apel da se takva praksa zaustavi.

Loše vesti iz komšiluka stižu baš pred prvi maj, kad je meso obavezno na jelovniku. Zbog toga je spas u domaćim proizvodima.

Dobra vest je i to što od ovog virusa ne može da oboli čovek, a valjda će on umeti da zaštiti svinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: