Radulović: Ili reforme ili izbori

Ministar Saša Radulović kaže da ukoliko odmah ne prođu sistemski zakoni, to je siguran znak da se odustalo od reformi i da se ide na izbore.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 22.01.2014.

12:49

Default images

Najava da će Zakon o radu biti dorađen stvorila je problem u saradnji između ministra privrede i dvojice najmoćnijih članova Vlade - Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Saša Radulović smatra da Srbija nema ni mesec ni dva za odlaganje reformi i traži od Vlade da zvanično kaže da će povući tri reformska zakona iz procedure.

Ministar privrede postavio je jasan ultimatum kolegama u Vladi. Prema njegovim rečima, ako se od ovih zakona odustane, to je siguran znak da reformi neće ni biti.

“Ja sam ušao u vladu zbog reformi da uradimo teške stvari zbog ozdravljenja, ako se na rade reforme onda ne vidim smisao mog ostanka, odnosno opstajanja u Vladi. Ne želim da verujem da smo u reforme krenuli samo radi marketinga, već želim da verujem da je to bilo ozbiljno i da nije bilo zamajavanja", poručio je Radulović, nakon sastanka sa generalnim sekretarom Međunarodne organizacije poslodavaca Brentom Viltonom i predstavnicima Unije poslodavaca Srbije.

Ipak, ministar daje šansu Vladi da donese zvaničnu odluku o tome da li Zakon o radu zaiste ide na doradu, kao što je saopšteno posle sastanka premijera i prvog potpredsednika vlade sa sindikatima. To će za Radulovića biti znak da nema Dačićevu i Vučićevu podršku.

“Oni ne okreću leđa meni, jer ja nisam tema, tema su reforme i pitanje je da li ovo znači da dve stožerne stranke u Vladi ne žele reforme? Videćemo. Prvo nije bila odluka Vlade, bila je odluka dva najvažnija člana Vlade i tražimo objašnjenje po tom pitanju”, kaže Radulović.

Za ministra je nacrt Zakona koji je predstavljen blaga reforma u odnosu na svetske standarde.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković poručuje da će u slučaju dorade Zakona o radu i oni zaoštriti svoje uslove.

“Unija poslodavaca je prihvatila da u ovom predlogu ostane velkiiki broj prevaziđenih stvari iz samoupravljanja, ja vam sada obećavam da će poslodavci u novoj radnoj grupi biti protiv biloka kakvog ostatka iz prethodnog zakona, tražićemo mnogo više nego što smo ovog puta prihvatili”, kaže on.

Problem nije samo Zakon o radu, već i činjenica da u fiokama stoje zakoni o stečaju i privatizaciji, podseća ministar Radulović.

“Ako zakoni ne budu prošli, posebno mislim na zakone o privatizaciji i stečaju - ne za mesec dva, ovo mora da se otkoči odmah - to je znak da se odustaje od reformi i verovatno ide na izbore. Ako se usvoje zakoni, to je siguran znak da se ne ide na izbore, nego da će Vlada Srbije uraditi ono što je rekla i sprovesti reforme u 2014. kako bi se stvorile pretpostavke za privredni rast u 2015", ocenjuje on.

Ministar je za svoje reforme dobio podršku i Međunarodne organizacije poslodavaca, čiji je generalni sekretar Brent Vilton poručio da su reforme neophodne da bi se stvorila atmosfrera za privlačenje stranih ulagača.

Da bi odustajanje od zakona o privatizaciji i stečaju značilo odustajanje od reformi i vraćanje na propalu politiku subvencionisanja, saopštilo je i sinoć Ministarstvo privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: