Tabaković: U maju pregovori sa MMF

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da će Srbija u maju sa Međunarodnim monetarnim fondom pregovarati o aranžmanu iz predostrožnosti.

Izvor: B92

Subota, 20.04.2013.

21:38

Default images

"Razgovori teku u dobrom smeru. Nismo neko ko je ovde došao da izmoli pomoć, mi smo svesni da nam je ovde mesto i to mesto treba sačuvati tako što ćemo imati savetnike u MMF i pregovarati, nadam se u maju, o aranžmanu iz predostrožnosti", rekla je za RTS guvernerka Tabaković koja boravi u Vašingtonu.

Ona je dodala da u Vašingtonu brani odluke koje je NBS spremna da preduzme i reformske procese koje je rešena da učini i da pre svega pokaže da Srbija ima kredibilitet i u fiskalnoj politici koju vodi i u rešenosti da vodi monetarnu politiku koja će doprineti stabilnosti i finansijskog sistema i stabilnosti sistema u kome će investitori rado ulagati.

Tabakovićeva je navela da delegacija NBS-a "ne igra nikakve igre u kojima sakriva podatke o stanju u kojem se Srbija nalazi i vrlo otvoreno razgovara sa predstavnicima Misije".

Guvernerka je rekla da je očekuju i sastanci sa predstavnicima Svetske banke, dodajući da Srbija od te institucije ne očekuje nove kredite, već tehničku pomoć, asistenciju i savete da reformske procese uradi i da oni budu efikasni i zasnovani na modelima da građani žive bolje.

"To je osnovna nota današnjih razgovora finansijske elite iz čitavog sveta, gde se samo postavljala dilema da li MMF i SB treba da se prilagođavaju budućnosti, a ja mislim da treba da se prilagođavaju relanosti i da grade budućnost tako što će raditi na ekonomskim modelima od kojih će imati korist najveći broj građana u svetu", navela je guvernerka NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: