Utorak, 22.11.2011.

21:27

Ako EU propadne, držimo se Nemačke

Drastične promene na geostrateškoj i ekonomskoj mapi Evrope, koje je predvideo profesor sa Harvarda Najl Ferguson, uzburkale su svetsku javnost.

Izvor: Press

Default images

On, inače, zemlje bivše Jugoslavije vidi kao integralni deo nove Evrope pod nemačkom dominacijom.

Ferguson je, da podsetimo, predvideo da će se EU ubrzo raspasti istupanjem Velike Britanije i skandinavskih zemalja, a da će biti formirane Sjedinjene evropske Države sa sedištem u Beču, kao svojevrsna reinkarnacija Austrougarske ili Svetog nemačkog carstva.

U takvoj Evropi najveći hegemon će biti Nemačka pošto će kao ekonomski najjača sila za sebe vezati male evropske države uključujući Srbiju, Hrvatsku i BiH. Saradnik Instituta za međunarodnu politiku Dragan Petrović kaže da snaga nemačke ekonomije i njen uticaj u evropskim odnosima nisu sporni, ali da Fergusonova vizija neopravdano isključuje faktore Rusije i Francuske.

"To što iznosi Ferguson je anglosaksonska platforma jer Britancima i Amerikancima odgovara centralizovana Evropa u kojoj je Nemačka hegemon, a Francuska skrajnuta", smatra Petrović.

On tvrdi da je ostvarenju najbliža ideja o razvoju EU na dva koloseka, o kojoj je nedavno govorio predsednik Francuske Nikola Sarkozi i dodaje da će "to značiti da najjače evropske države neće prelivati svoja sredstva manjim državama, a moći će konkurentno da pregovaraju sa ostalim svetskim centrima moći, pre svega Amerikom i Rusijom, koja planira svoj proces evroazijskih integracija".

"U našem narodu i dalje će sigurno biti većinsko raspoloženje da se uđe u evropske integracije u kojima bi hegemoniju delile Francuska i Nemačka, dok za Evropu pod Nemačkom ne verujem da će biti prihvaćena", kaže Petrović i dodaje da je hipotetički moguće da Srbija bude pod hegemonijom Nemačke.

Veze sa Nemačkom sve čvršće

S druge strane, privredne veze Nemačke i Srbije sve su čvršće. Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta kaže da je Nemačka lider EU i da će to ostati.
"Saradnja sa Nemačkom može nam biti samo od koristi, kakva god da bude naša pozicija u toj budućoj zajednici. Bez ikakve dileme, nemačka ekonomija će biti najuspešnija i u budućnosti. Dobro je što nam je ona tradicionalni partner, pošto sa njom najviše trgujemo", navodi Savić. I Goran Nikolić sa Instituta za evropske studije podseća da je Nemačka kroz istoriju ekonomski najprisutnija sila na našim prostorima, i dodaje da je vizija profesora Fergusona realna.

"Nije nemoguće da se do 2021. Srbija nađe u evrozoni, u kojoj će glavnu ulogu, kao i sada, imati Nemačka. To može vrlo lako da se dogodi, a da li bi se to zvalo Sjedinjene evropske države ili nekako drugačije, zaista je nebitno. Nemačka će svakako u velikoj meri moći da kontroliše i kreira ekonomski pravac te nove zajednice", smatra Nikolić.

Ekonomista Ljubomir Madžar, međutim, tvrdi da je u ovom trenutku teško utvrditi u kom će se pravcu kretati EU.

"To je na neki način poput gledanja u bob i ne bi trebalo takve prognoze uzimati za ozbiljno. Tok dešavanja ne može da se predvidi jer zavisi od mnogobrojnih odluka koje će biti donete u raznim zemljama", zaključuje Madžar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: