Đelić: Van EU Srbija gubi 2 mlrd. €

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić kaže da svaka godina u kojoj Srbija nije članica EU, košta dve milijarde evra.

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

16:13

Default images

"Zato je moj predlog, koji sam predočio na velikom broju adresa u EU, da podrška Srbiji u prvim godinama pred ulazak u EU bude veća nauštrb snanjenja kada uđe u EU", kazao je Đelić.

On je rekao da je cilj da Srbija ove godine dobije status kandidata za EU ali i datum početka pregovora. "Mi znamo da svih 27 zemalja EU ne podržava da do toga dođe ove godine ali u tom smislu su ključni izveštaji glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca", kazao je Đelić.

On je dodao da se danas bije bitka za finansijsku podršku EU u ovoj deceniji jer se, kako je rekao, budžet EU pravi jednom u sedam godina.

"Srbija i Zapadni Balkan se moraju boriti za svoj prostor i za koju milijardu evra", dodao je Đelić.

On je rekao da zna da nema raspoloženja da se znatno poveća finansijska podrška ali da traži da se profil te podrške promeni i u tom smislu predložio je da se veća sredstva izdvajaju u godinama pred ulazak u EU.

Šef delagcije EU u Srbiji Vensan Dežer je rekao da je Đelićev predlog veoma interesantan, ali da je teško izvodljiv.

Ocenjujući da se radi o mudroj ideji, on je dodao da je to teško izvodljvo jer Srbija nije jedina zemlja koja pregovara sa EU i da se ne može praviti razlika između Zapadnog Balkana koji ima 20 miliona stanovnika i Turske sa druge strane.

Dežer je dodao da je EU vrlo velikodušna prema Srbiji i da je zainteresovana da Srbija bude članica EU.

Mas: EU nisu samo pare, Srbija neće dobiti ništa

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas je rekao da ne podržava ideju Đelića jer, kada je reč o EU, ne radi se samo o novcu.

"Ako se sve to svede na transfere milijardi evra, onda to znači da ste suprotno razumeli koncept EU jer je ona vezana za vrednosti i postoje određene stvari o kojima se ne može pregovarati", istakao je Mas.
On je dodao da Srbija neće dobiti ništa, ali i da joj neće biti ništa uskraćeno, zato što je to bilo nekoj drugoj zemlji.

"EU u budućnosti neće prelaziti preko nekih problema u nekim zemljama kao što je to radila u slučaju nekih zemalja koje su ranije ušle u Uniju", kazao je Mas.

On je rekao i da veoma ceni sva prilagođavanja koja je Srbija uradila i da je to potpuno drugačija zemlja nego pre dve godine, kada je u nju došao.

Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlk rekla je da SAD podržavaju put Srbije ka EU i da Srbija mora završiti proces reformi jer će to dovesti do ekonomskog rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: