Vratiti imovinu i prihode Vojvodini

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da je LSV odlučila da pokrene pitanje vraćanja imovine i izvornih prihoda Vojvodini.

Izvor: B92

Petak, 11.02.2011.

19:08

Default images

Kostreš je rekao da su prošli svi ustavni i zakonski rokovi za donošenje zakona o imovini Vojvodine i zakona o prihodima pokrajine.

On je dodao da je donošenje tih zakona ujedno i jedan od preduslova za nastavak evropskih integracija Srbije.

"Nećemo ucenjivati partnere u vladajućoj koaliciji ali ćemo snagom argumenata objasniti da je donošenje tih zakona od životnog interesa za građane Vojvodine i za evropske integracije države", naveo je Kostreš. On je dodao da je LSV svesna da proces vraćanja imovine i prihoda Vojvodini neće biti ni brz ni lak, pošto postoje velike razlike i u vladajućoj koaliciji u pogledu tih pitanja.

Prema njegovim rečima, LSV smatra da Vojvodini mora da se vrati sva imovina kojom je raspolagala i upravljala pokrajina pre "Miloševićevog puča" iz 1988. godine.

Kostreš je rekao da ta imovina uključuje i puteve, i železnice, i poštu, i Telekom, i elektroprivredu, i Naftnu industriju Srbije (NIS).

"NIS je poklonjen Rusima za 400 miliona evra a Vojvodina nije obeštećena, iako je NIS pre svega vojvođanska imovina", kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, i podaci Republičkog zavoda za statistiku o siromašenju Vojvodine u odnosu na Beograd i ostatak Srbije jasno govore da je pitanje imovine i izvornih prihoda neophodno hitno rešavati.

"Samo sa imovinom i izvornim prihodima jedan region može da upravlja svojom sudbinom", ocenio je Kostreš.

On je podsetio da je Vojvodina bila najbogatiji deo Srbije i ocenio da je to razlog zašto je iz nje najviše izvlačeno za potrebe centralne kase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: