Vlada: I dalje razgovori o aneksima

Vlada Srbije i danas nastavlja pregovore sa koncesionarima o objavljivanju aneksa koncesije Horgoš Požega.

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2007.

16:54

Default images

Kako je najavio potpredsednik Vlade Božidar Đelić, nakon objavljivanja Ugovora o koncesiji, razgovara se o tome da sve što nije poslovna tajna koncesionara bude dostupno na sajtu Vlade.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je da neobjavljeni delovi sadrže bankarske kamate koncesionara. Ipak, analitičari smatraju da ipak nisu objavljeni i neki podaci koji ne smeju da predstavljaju nikakvu tajnu.

Papir po papir, otkriva se najčuvaniji dokument u Srbiji. Posle objavljivanja delova ugovora na sajtu, novinarima je dozvoljeno da u prostorijama Vlade pogledaju i preostale dodatke koji se odnose na poslovne odnose koncesionara i banaka.

Ipak, zabranjeno je snimanje, štampanje ili prepisivanje delova ugovora na šta se novinari obavezuju potpisivanjem izjave pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.Tako je, na kraju, ostalo nejasno da li je ovaj dokument i dalje strogo čuvana tajna ili, kako tvrde u Vladi, postoji želja da se ceo objavi.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da bi ubuduće trebalo i sistemski rešiti pitanje službene tajne. Sve na kraju mora da postane javno, svako ko radi u državi mora da zna da će sve ono sto potpiše biti javno u najkraćem mogućem roku“, kaže Đelić.

On dodaje da "četvoročlana komisija koja je određena da to uradi i da razgovara s koncesionarom i dan-danas radi, ono što je objavljeno nije kraj priče i sutra će na Vladi Srbije dati svoj predlog". Ministar za infrastruktutu Velimir Ilić izjavio je da samo oni koji, kako je rekao, ne misle dobro Srbiji komplikuju ovaj projekat. Ilić je rekao i da će visinu putarine određivati Vlada.

"Znači, niko sa strane ne može odrediti putarinu. Vlada Srbije donosi odluku o poskupljenu putarine. Putarina nije već dve godine povećana nigde, i mi veoma vodimo računa o tome. Svi ostali aneksi koji se tiču obaveza Srbije i vlade Srbije objavljeni su na sajtu", kazao je Ilić.

Pošto ministar Ilić tvrdi da putarinu određuje Vlada Srbije onda nije jasno zbog čega se od javnosti krije i aneks koji utvrđuje visinu putarine i koji se ne može smatrati poslovnom tajnom koncesionara.

Među aneksima koji nisu objavljeni su i oni koji se odnose i na naknadu koju koncesionoar plaća državi, kao i na garancije za izvršenje posla. Analitičari smatraju da ovi podaci ne bi smeli da budu tajni.

Nemanja Nenadić, iz organizacije Transaprentnost Srbija, kaže da "jedna vlast mnogo rizikuje kada se na ovaj način poigrava sa svojim građanima, kada skriva neke informacije i uvek pobuduđuje znatno veću sumnju, nego što bi inače postojala". "Sudeći prema onom što je juče saopšteno i što možemo da vidimo na sajtu vlade, čini se da su izuzeti neki aneksi koji govore o pitanjima vezanim za putarinu i verujem da slučaj neće biti završen s ovim do sad", kaže on.

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević ocenjuje da postoji mogućnost da se u spornim aneksima kriju nezakonite radnje. Obraloženja iz Vlade da se sporni aneksi tiču odnosa koncesionara i banaka koje su im dale garancije, više liče na izgovor, kaže Kovačević.

Od 19 aneksa ugovora, za koje se veruje da imaju oko 1.300 strana, objavljenih 12 aneksa sadrži tek 520. Javnost i dalje nema odgovore na pitanja koja je tačna vrednost ugovora, kako će se utvrđivati visina putarine, koje su sve garancije za eventualni prestanak rada na izgradnji autoputa.

Vlada Srbije snosiće odgovornost za četiri od 18 definisanih rizika u koncesiji, a nije jasan deo koji se odnosi na nadoknadu štete koncesionaru u slučaju da Vlada ne da saglasnost za povećanje cene putarine.

Podsetimo, koncesija Horgoš Požega potpisana je u martu ove godine. Posle pet meseci odbijanja pregovori Vlade Srbije sa koncesionarima o objavljivanju ugovora počeli su ove nedelje. Za sada je na sajtu objavljeno 12, a novinari mogu da pogledaju 18 od ukupno 19 aneksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: