Beograd za sve ljubitelje prirode: Upoznajte najlepšu zelenu oazu u centru prestonice

Gradovi koji u svojim užim jezgrima imaju prostrane zelene površine mogu se smatrati odličnim mestom za život. Ako je, pritom, reč o naselju u kome je moguće većinu dnevnih obaveza obaviti pešaka i u kome su svi sadržaji praktično nadohvat ruke, onda to više nije samo „odlično“, već idealno mesto za život. Verovali ili ne, takvo naselje postoji i u centru Beograda! Samo se spustite do obale Save i uvidećete da vas tu, u Beogradu na vodi, očekuje prava zelena oaza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2023.

10:00

Default images

Da li ste znali da se više od 40 odsto ukupne površine Beograda na vodi nalazi pod zelenilom, a da je u okviru ovog višestruko nagrađivanog projekta zasađeno ili će biti zasađeno više od 2.000 stabala? Pritom, svakog meseca se širom najmodernijeg naselja u Srbiji posadi u proseku 10 do 20 novih stabala, čime Belgrade Waterfront predano radi na ozelenjavanju desne obale Save i ulaže velike napore u očuvanje životne sredine.
Foto: BW
Bez obzira na smenu godišnjih doba, bujno zelenilo ostaje jedno od trajnih obeležja Beograda na vodi. Kad god da proštetate ovim naseljem, videćete živopisne biljke u žardinjerama koje se menja četiri puta godišnje: proleće je bilo doba viola, azaleja, lala i lukovica, leto za nama je odisalo mirisima begonija i hortenzija, dok su sada na red došle i jesenje viole. Čim zima konačno prevlada, u Beogradu na vodi će cvetati zimska kraljica.
Čak i tokom hladnog vremena, dominantno obeležje Savskog parka, koji se prostire na površini od čak četiri fudbalska terena, ostaje zelenilo. Tamo vas, osim terena za timske sportove i igrališta sa interaktivnim spravama za razvoj motorike kod dece, očekuju i 700 metara dugačka staza za džoginig i mekani travnjaci koji u svakom trenutku, pa i sada, izgledaju bujno i sveže, a nema sumnje da će ih i vaši kućni ljubimci obožavati.

Savski park je oplemenjen sa više od 140 stabala, među kojima, u skladu sa lokalnom tradicijom, ima i ukrasnih jabuka i dekorativnih trešanja, pa se s punim razlogom može smatrati i pravom malom „fabrikom kiseonika“ u srcu Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: