Početak – 1. februar

U sredu, 1. februara, počeće radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2023.

08:46

Početak – 1. februar
Ilustracija: Shutterstock/esfera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev prisustvovaće početku radova, navodi se u saopštenju pres službe bugarskog predsednika.

Međusistemska gasna veza "Bugarska-Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, dodaje se u saopštenju koje su prenele Novinite.

Gasovod je kapaciteta 1.8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.

Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvovaće i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov, navodi se u saopštenju.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP "Srbijagas".

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom 2023. godine.

Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: