Podela jezera Gazivode: Šta će pripasti Beogradu, a šta Prištini?

Analitičar Fisnik Haljimi rekao je da će studija izvodljivosti upravljanja jezerom Gazivode rezultirati podelom nadležnosti nad jezerom i njegovim kapacitetima.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

12:49

Podela jezera Gazivode: Šta će pripasti Beogradu, a šta Prištini?
Foto: Depositphotos, dk_photos

"Moje tumačenje je da će jezero da se podeli između Kosova i Srbije po dobrima. To znači da će Kosovo dobiti vodu za termoelektrane i poljoprivredu, a Srbija će dobiti hidrocentralu i teritoriju Gazivoda“, rekao je Haljimi za Kosovo onlajn.

U tački sporazuma, koja se odnosi na pravo korišćenja jezera Gazivode, navodi se da će se Beograd i Priština saglasiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za upravljanje jezerom Gazivode.

Predstavnici američkog Odeljenja za energetiku prošle nedelje sastali su se u Prištini sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i razgovarali o budućim koracima za studiju izvodljivosti upravljanja resursima na jezeru Gazivode.

Vlada tzv. Kosova usvojila je pre toga plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine postignutog 4. septembra, a zamenik premijera Driton Seljmanaj rekao je da je za svaku tačku napravljen opis koji će poslužiti informisanju partnera o postignuću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: