Znak da je svet u nevolji

Unca zlata već košta više od 1900 dolara, što je 30 posto više nego tokom previranja na finansijskim tržištima u martu, koja nisu zaobišla ni plemenite metale.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2020.

08:20

Znak da je svet u nevolji
Foto: Depositphotos, JohanSwanepoel

Ali od tada, smer je isključivo uzlazni, što je uglavnom zbog izuzetnih akcija likvidnosti centralnih banaka i očekivanja da će to na kraju dovesti do veće inflacije. U stvari, stagflacija - anemični privredni rast i rastući opšti nivo cena.

I poslednje, ali ne najmanje bitno: traženi prinosi obveznica, koji mogu biti alternativa ulaganju u zlato, u nekim slučajevima su čak i negativni, pa ulagači radije kupuju plemenite metale, piše SEEbiz.

Poslednjih dana na rast tržišta plemenitih metala (još snažnije raste srebro, koje je prešlo preko 23 dolara) takođe je uticao slabiji dolar i sve veći broj zaraženih koronavirusom (rekordnih 290 hiljada širom sveta u petak), što je kamen spoticanja za ekonomski oporavak i povećava verovatnost novog talasa zatvaranja.

Zlatna groznica, ukratko, signalizuje da je svet u nevolji.

Već u aprilu, Bank of America povećala je ciljanu cenu za zlato u sledećih 18 meseci na 3000 USD. ETF-ovi koji u svom portfelju imaju zlato dobijaju na vrednosti već osamnaest nedelja. Ovo je najduža serija od 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: