U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi: Simensovu opremu volovi vukli nekoliko meseci FOTO

Retko ko je poverovao proročanstvu Tarabića kad su u junu mesecu 1868. godine rekli da će iz reke Đetinje izaći svetlost.

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2019.

17:00

U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi: Simensovu opremu volovi vukli nekoliko meseci FOTO
Foto: Rina

Samo posle 32 godine, njihove prognoze su se obistinile i u Užicu je napravljena prva hidrocentrala u Evropi, i to po Teslinim principima polifaznih struja.

"Odluka o izgradnji hidroelktrane potekla je od akcionara takačke fabrike kojima je bio potreban jeftin, a siguran izvor energije. U sprovođenju njihovih namera, pomogao ima je ugledni profesor Đorđe Stanojević koji je zaključio da u ovoj reci ima dovoljno vodene snage za proizvodnju električne energije", rekla je za RINU kustos muzeja u Užicu Zagorka Milićević.
Foto: Rina
Odluka o ovom poduhvatu stigla je vrlo brzo do Obrenovića koji su podržali gradnju, a kralj Aleksandar postavio je kamen temeljac u maju 1899. godine. Đorđe Stanojević imao je zadatak da nabavi opremu za ovu hidreletranu.

"Nabavio je Simensove turbine i generatore. Oprema je iz Pešte i Beča vozom stigla do Kragujevca, a kako Užice u to vreme nije imalo prugu, oprema je prebačena na drvena kola koja su vukla šest pari volova. Tako je ovaj karavan putovao mesecima, a brojni Srbi su milili da je u pitanju seoba naroda", priča Zagorka.
Foto: Rina
Kad je oprema na volovima stigla, Ere nisu časile časa i odmah su krenuli u izgradnju i potrudili se da u znak zahvalnosti hidroelektrana bude otvorena 2. avgusta, na rođendan kralja Aleksandra Obrenovića.

"Mali broj Užičana je smeo uopšte da prisustvuje otvaranju, jer nije im bilo jasno, kako to struja i voda mogu da se spoje, da žica prođe kroz tavan, a da kuća ne eksplodira. Mislili su da će doći do neke velike eksplozije", rekla je Zagorka.
FOTO: Rina
Prva struja proizvedena pre podne koristila se za potrebe tkačke fabrike, a posle podne za oosvetljivanje grada, pojednih kafana, dućana i mehana, a plaćala se po sijalici.

Hidroelektrana pod gradom radila je do 1973. godine, ali oprema je i danas nakon 120 godina ostala ispravna i sačuvana. Brojne strane delegacije i ambasadori nisu zaobišle ovaj svojevrstan spomenik, koji predstavlja jedan od najvećih turistčkih potencijala Užica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: