Putin uzvraća udarac: Hteli su da kazne Moskvu...

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je zabranu uvoza hrane sa zapada za još 18 meseci, posle odluke EU da produži sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

17:14

Putin uzvraća udarac: Hteli su da kazne Moskvu...
Foto: Getty images

Produžena zabrana trajaće do 31. decembra 2019.

SAD i EU su Rusiji uvele nekoliko rundi sankcija da bi kaznile Moskvu zbog pripajanja Krima i podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine. Ukidanje sankcija je uslovljeno napretkom u primeni mirovnog sporazuma za Ukrajinu iz 2015.

Rusija tvrdi da se sporazum ne primenjuje krivicom Kijeva.

Sankcije su nanele štetu ruskoj ekonomiji, ograničavajući joj pristup globalnim finansijskim tržištima i sprečavajući uvoz važnih tehnologija.

Podsetimo, u svetu bukti i trgovinski rat između SAD i Kine. SAD su napravile novi spisak uvoznih kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje na koje bi od septembra mogle biti uvedene takse.

Kina je odmah reagovala i saopštila da će biti primorani da preduzmu uzvratne mere posle novih američkih pretnji taksama na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Na "udaru" je i Nemačka, koju je američki predsednik Donald Trump optužio da je pod kontrolom Rusije. Tramp kritikovao je energetski sporazum između Berlina i Moskve, ističući da Rusija kontroliše Nemačku kroz energetske resurse.

Vašington je ponovo upozorio zapadne firme koje ulažu u ruski gasovod Severni tok 2 ka Nemačkoj, da rizikuju uvođenje sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: