Hoćete ovde da kupite nekretninu? Sada se plaćaju triput veće takse

Australija će utrostručiti naknade za kupovinu nekretnina stranim kupcima, izjavio je predstavnik Trezora Džim Čalmers, u sklopu mera usmerenih na povećanje ponude pristupačnog stanovanja za domaće državljane.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2023.

12:12

Hoćete ovde da kupite nekretninu? Sada se plaćaju triput veće takse
EPA-EFE/MICK TSIKAS

"Više naknade za kupovinu domova, povećane kazne za one koji ostave prazne nekretnine i pojačana aktivnost usklađenosti će pomoći da se osigura da strana ulaganja u stambene nekretnine budu u skladu s nacionalnim interesom", rekao je Čalmers u izjavi.

Laburistička vlada levog centra planira da uvede mere kako bi podstakla izgradnju više domova, rekao je on.

Vlada je u junu obećala 2 milijarde australijskih dolara (1,3 milijarde dolara) za gradnju i isporuku hiljada novih pristupačnih domova širom zemlje, s ciljem povećanja ponude javnih stanova za građane na listama čekanja.

Promene najavljene u nedelju doneće oko 500 miliona australijskih dolara (300 miliona dolara), koje bi vlada mogla da uloži u prioritetne oblasti poput stanovanja, rekao je Čalmers novinarima u Brizbejnu, prema transkriptu koje prenosi Rojters.

"Ova prilagođavanja se odnose na osiguravanje da strane investicije budu u skladu s vladinim planom za povećanje ponude pristupačnog stambenog prostora u zemlji", rekao je Čalmers u saopštenju, dodajući da će vlada 2024. godine uvesti zakone za uvođenje viših naknada.

Povećanje naknada dolazi nakon što je Australija prošle godine udvostručio naknade za strane investitore koji kupuju imovinu u zemlji, za koju je vlada rekla da će generisati 455 miliona australijskih dolara dodatnog prihoda tokom četiri godine.

Predviđa se da će cene na australijskom tržištu nekretnina, koje su već među najskupljima na svetu, održati stabilan rast jer rastuća potražnja nadmašuje ponudu u zemlji od 26 miliona ljudi, prenosi Investitor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: