Kinesko tržište nekretnina na rubu propasti

Kineskom tržištu nekretnina, koje čini znatan deo ekonomije zemlje, potrebna je veća potpora vlade kako bi se sprečilo dalje pogoršanje, kažu analitičari.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2023.

09:22

Kinesko tržište nekretnina na rubu propasti
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Cene postojećih kuća pale su u oktobru najviše od 2014., dok su nepodmireni zajmovi za nekretnine pali prvi put u istoriji, rekao je Leri Hu, glavni ekonomista u Mekvarieju.

To ukazuje na povećanje kočenja i na strani potražnje i na strani ponude, piše CNBC.

Dosadašnja politika bila je usmerena na povećanje potražnje. Ali vlada se nije "pozabavila najvažnijim pitanjem: kreditnim rizikom povezanim s programerima", navodi se u izveštaju Mekvarijea.

"Bez zajmodavca u krajnjoj nuždi, lako bi mogla da se dogodi samoispunjena kriza poverenja jer se pad prodaje i rastući rizici od neispunjavanja obveza međusobno jačaju", navodi se u izveštaju. "Zaista, neki veliki developeri nedavno su videli kako im kreditni rizici brzo rastu".

Peking je nastojao da smanji visoku zavisnost investitora od duga kako bi podstakao rast, istovremeno smanjujući skok cena kuća zbog kojeg je kupovina stana u velikim gradovima postala preskupa za mnoga mlada kineska domaćinstva.

Analitičari UBS-a procenjuju da sektori nekretnina i srodni sektori sada čine oko 22% kineskog bruto domaćeg proizvoda, što je pad s nivoa od oko 25% zabeleženog poslednjih godina.

Od novembra 2022. kineske vlasti su uvele niz mera s ciljem poboljšanja pristupa finansiranja programerima i smanjenja hipotekarnih stopa.

Međutim, nekretninski div Kantri Garden ipak je prošlog meseca završio u neisplati obveznice u američkim dolarima, piše Bloomberg News.

Što se tiče kupaca stanova, analitičari Nomure su procenili da je prodato oko 20 miliona jedinica širom Kine - ali još nije završeno.

Stanovi se u Kini obično prodaju pre završetka. Nemogućnost preduzetnika da završe izgradnju na unapred prodatim nekretninama podstakla je prošle godine mnoge kupce stanova da prestanu s otplatom hipoteke na stanove koje su već kupili, ali tek treba da ih dobiju.

Nedavne brojke pokazuju da se problemi u sektoru nekretnina samo pogoršavaju.

Prosečna cena postojećih kuća u 70 velikih gradova pala je za 0,6% u oktobru u odnosu na prethodni mesec, u poređenju s padom od 0,5% u septembru, pri čemu su najveći kineski gradovi prednjačili u padu, rekli su analitičari Nomure u izveštaju pozivajući se na službene podatke.

To je zabrinjavajuće jer se očekuje da će veći gradovi imati trajniju potražnju za domovima zbog dostupnosti poslova.

"Kineski sektor nekretnina tek treba da dosegne dno", stoji u izveštaju. "Čini se da su tržišta bila previše optimistična u pogledu politika podsticanja nekretnina tokom poslednja dva meseca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: