Utorak, 05.12.2023.

11:12

Fudbal i Velika Britanija: U klubovima Premijer lige i dalje nastupaju igrači optuženi za seksualno zlostavljanje

Navodne žrtve kažu za BBC da najveći klubovi stavljaju novčane interese ispred bezbednosti žena.

Izvor: BBC

Fudbal i Velika Britanija: U klubovima Premijer lige i dalje nastupaju igrači optuženi za seksualno zlostavljanje
BBC

Dvojica fudbalera nastavili su da igraju, a jedna osoba i dalje je na rukovodećem mestu u klubovima u Premijer ligi, iako su klubovi znali da su oni pod policijskom istragom zbog optužbi o seksualnom ili porodičnom nasilju.

Navodne žrtve izjavile su za BBC da Fudbalska asocijacija (FA) i Premijer liga daju prednost prihodima u odnosu na bezbednosti žena.

A Premijer liga upravo je dogovorila novi televizijski ugovor sa Skaj sportom i TNT sportom vredan 7,8 milijardi evra za prenos 270 utakmica uživo za period od četiri godine.

Žene opisuju kulturu straha koja prati javno oglašavanje na ovu temu.

Fudbalska tela tvrde da veoma ozbiljno shvataju seksualno neprimereno ponašanje.

Od 2020. godine, sedam od 20 klubova iz Premijer lige imali su igrače ili rukovodioce koji su bili pod policijskom istragom zbog seksualnih prestupa, otkrila je istraga BBC-ja.

Status slavne ličnosti vrhunskih fudbalera doveo je do poziva da optuženi fudbaleri budu suspendovani i da ne nastupaju za klubove dok istraga ne bude završena.

Poslanik u britanskom parlamentu rekao je za BBC da njihov položaj javnog uzora znači da je od ključne važnosti da se optužbe protiv njih rešavaju na odgovarajući način.

Pojedine žene rekle su da su, kad su prijavile slučajeve Fudbalskoj asocijaciji i Premijer ligi, između ostalog i prijavljivanje starog slučaja seksualnog zlostavljanja deteta, doživele odložene reakcije, odsustvo transparentnosti ili izostanak bilo kakvih mera.

Međutim, tela imaju regulativu samo za reakcije na optužbe ove vrste ako se dešavaju u okviru fudbalskog okruženja, ili ako se tiču dece ili ugroženih odraslih osoba.

To je u velikom kontrastu sa pristupom u SAD, gde Nacionalna fudbalska liga (NFL) i Velika bejzbol liga (MLB) imaju javno dostupnu politiku za igrače, ili zaposlene, koji su optuženi za seksualno ili porodično nasilje.

Jedna žena tvrdi da je pokušala da se ubije baš zato što Fudbalska asocijacija i klubovi nisu ništa preduzeli nakon što je prijavila igrača za silovanje.

"Nisam želela da živim u svetu u kojem me na svakom koraku podsećaju da optužbe za silovanje mogu da budu ignorisane ako ste dovoljno talentovani (za fudbal)", objasnila je ona.

Druga žena, koja je govorila za BBC, kaže da ona ne bi otišla u kuću igrača koga je prethodno druga žena optužila za silovanje 2021. da su tada Fudbalska asocijacija i klub nešto preduzeli.

Sve žene koje su se sada oglasile prvi put kažu da su se odlučile da ispričaju svoje priče zato što ih brine da bi, dok muškarci ostaju na položajima, druge žene mogle biti ugrožene ili suviše uplašene da se oglase.

Pravila o privatnosti koja se tiču identifikacije osumnjičenih ne dozvoljavaju BBC-ju da imenuje neke od optuženih pojedinaca.

U nedavnom govoru, kralj Čarls je pomenuo uvođenje nezavisnog regulatora za fudbal, a vlada je saopštila da će ovo telo raditi na tome da "zaštiti interese klubova i navijača".

Karolina Dajnenejdž, predsednica odbora za kulturu, medije i sport, poziva novog regulatora da vodi računa o tome da se fudbalski svet pozabavi odsustvom vlastitih reakcija na optužbe za nasilje nad ženama.

Ona je rekla da nalazi BBC-ja izazivaju "ozbiljnu zabrinutost", jer fudbaleri imaju "ogroman uticaj".

"Čitave generacije mladih ljudi se ugledaju na njih", dodala je ona.

"U sklopu nove uloge regulatora u određivanju uslova za izdavanje licenci, želimo da vidimo da on ima moć da pozove klubove na odgovornost za njihov pristup i nedostatak napretka kad je u pitanju popravljanje svakog aspekta ravnopravnosti, raznolikosti i inkluzije."

Igrač Iks

BBC
BBC je razgovarao sa pet žena koje su optužile fudbalera iz Premijer lige, kog ćemo zvati Igrač Iks, za silovanje, seksualni napad i kontrolišuće ponašanje od aprila 2021. godine.

Kao i svim ženama u ovom članku koje tvrde da su bile zlostavljane, njihova imena su promenjena da bi im se zaštitila privatnost.

Pored toga što je razgovarao sa ženama, BBC je pričao i sa drugim ljudima kojima su one prenela svedočanstva u vreme iznošenja optužbi, kao i sa onima koji su videli poruke.

U julu 2022. godine, Lea je prijavila Igrača Iks policiji za silovanje i on je bio uhapšen u njegovom domu.

Nakon što je pušten na slobodu, ubrzo potom ponovo je uhapšen po ranijoj optužbi za silovanje druge žene, Kire.

I Kira i Lea tvrde da ih je silovao Igrač Iks i da su od njega doživele prinudnu kontrolu.

"Odmah je bilo jasno da misli da je toliko važan da se njemu ne može reći 'ne'", kaže Kira.

Nakon što je prvi put otišla u policiju u avgustu 2021. godine, Kira je narednog meseca "iz očaja" poslala mejl Fudbalskoj asocijaciji, Premijer ligi i klubu o tim optužbama.

Brinula se će on nastaviti da igra u takvoj vrhunskoj ligi dok je pod istragom.

Verovala je da će mu, dok ga promoviše klub, njegov uticajni položaj omogućiti da saleće i druge žene koje neće biti svesne njegovog ranijeg navodnog ponašanja.

"Nadala sam se da će oni intervenisati na neki način kako bi sprečili da se to eventualno ponovi", kaže ona.

Klub joj je rekao da ne može da razgovara o njenim optužbama iz pravnih razloga.

Ubrzo potom, Kira je videla objavu kluba na društvenim mrežama kako hvali dotičnog fudbalera.

Premijer liga ju je uputila na Fudbalsku asocijaciju.

Ali ona kaže da ju je od svega najviše šokirao odgovor Fudbalske asocijacije.

Više od četiri meseca nakon što ju je kontaktirao povodom optužbi, Fudbalska asocijacija joj je u mejlovima odgovorila da ne može da "preduzme dalje korake" jer navodno ponašanje ne krši njegov pravilnik.

Saopštili su i da "nema dokaza" da Igrač Iks "predstavlja opasnost po decu ili ugrožene odrasle".

Iz FA su joj poslali PDF dokument naslovljen "Fudbalska pravila o zaštiti dece".

"Krili su se iza odsustva usvojene politike istovremeno savršeno svesni da je cilj regulative koju su usvojili da štiti profit, a ne žrtve", kaže Kira.

IZ FA su za BBC rekli da su sigurni da je Kirina prijava rešena na odgovarajući način. Treća žena, Mia, rekla je za BBC da su njih dvoje počeli da komuniciraju nakon što joj je Igrač Iks poslao poruku preko Instagrama u februaru 2022. godine.

Posetila je njegovu kuću sa prijateljicama, gde tvrdi da ju je on seksualno napastvovao.

Prijavila ga je policiji u julu 2022. godine, nakon što je pročitala da je neki fudbaler uhapšen zbog silovanja i pomislila da bi to mogao biti on.

Ona kaže da joj je to umanjilo strah od izlaska u javnost jer je verovala da nije usamljena.

Govoreći o reakciji kluba i vlasti na Kirinu raniju pritužbu, Mia je rekla da bi joj, da fudbaler nije mogao da nastupa za klub, to upalilo alarm za uzbunu kad je pokušao da stupi u kontakt s njom.

"Da su odlučili da shvate prvu optužbu ozbiljno, da su ga suspendovali, nikad se ne bih našla u situaciji u kojoj sam danas", dodala je ona.

"Njihova odluka mi je nanela patnju", rekla je ona.

Igrača Iks saslušala je policija u februaru 2023. godine povodom Mijine optužbe i pušten je na slobodu dok je još pod istragom.

On je i dalje pod policijskom istragom po optužbama za silovanje Kire i Lee.

Prema saznanjima BBC-ja, Igrač Iks negira sve optužbe.

Dok čekaju da bude podignuta optužnica, žene kažu da im je krivični postupak bio stresan.

Druga žena, Ema, kaže da je doživela kontrolišuće ponašanje Igrača Iks početkom ove godine, uključujući pritisak da imaju seks.

Ona ga optužuje da je silom nastavio seks sa njom sputavši joj ruke nakon što je pokušala da ga odgurne zato što je osetila bol.

Nedavno je prijavila ovaj slučaj policiji.

Ema kaže da kad je prvi put počela da razgovara sa Igračem Iks, odlučila je da ignoriše glasine o optužbama protiv fudbalera zato što ga Premijer liga nije suspendovala.

"To što i dalje igra bila je apsolutno stvar koja me je navela da pomislim da su optužbe lažne i da nisu istinite", rekla je ona.

"Poslali su poruku - 'ne verujemo im i podržavamo ga'. Ono što mi se desilo moglo je da bude sprečeno."

Peta žena, Bela, rekla je za BBC da ju je Igrač Iks napastvovao na zabavi u aprilu 2021. godine tako što ju je prikovao za krevet da bi je prisilio na seks, dok su bili u sobi sa drugima.

Razgovarali smo i sa nekim ko tvrdi da je bio očevidac tog incidenta.

Bela nije prijavila ono što se desilo policiji.

Fudbalerov klub i Premijer liga rekli su nam da ne mogu da komentarišu policijsku istragu koja je u toku.

"Naša politika i postupci zaštite omogućuju nam samo da podržavamo i zaštitimo decu i ugrožene odrasle u okviru fudbalskog okruženja", rekao je portparol FA.

Moćnik iz Premijer lige kao seksualni predator

BBC
Kejt kaže da je imala 15 godina kad ju je silovao čovek koji je sada šef jednog kluba iz Premijer lige.

"Bio je veoma moćan čovek koji mi je pretio da ne govorim ništa o tome", rekla je ona za BBC.

Prijavila je to policiji početkom 1990-ih, ali zato što je bila prestrašena, rekla je da neće odustati od prijave samo ako se i druge žene budu oglasile.

Kejt kaže da joj se policija više nije javila sve dok nije odlučila da podnese prijavu za stari slučaj 2021. godine, nakon što je videla da se i druge žrtve moćnih muškaraca shvataju ozbiljno posle nastanka pokreta Me Too (I ja takođe).

Čovek je saslušan povodom njenih optužbi u junu 2023. godine i pušten je na slobodu pod policijskom istragom.

Šef se našao pod istragom i 2021. godine, nakon optužbe da je 1990-ih seksualno zlostavljao petnaestogodišnjakinju.

Ništa dalje nije preduzeto po tom pitanju zbog zakona prema kojem, ako se prekršaj "nezakonitog seksualnog čina" desio između 1956. i 2004. godine, a navodna žrtva je devojčica starosti između 13 i 15 godina, morala je da podnese prijavu u roku od godinu dana.

Kejt kaže da je mesec dana nakon što je šef saslušan u policiji kontaktirala FA i Premijer ligu u vezi sa optužbama, nakon što je saznala da veliki fudbalski klubovi u Velikoj Britaniji treniraju žensku decu i to od uzrasta od samo devet godina.

"Zaista sam počela da se brinem za mlade devojčice na akademijama i zaposlene žene i igračice koje možda ne znaju za to", rekla je ona za BBC.

Fudbalski savez i Premijer liga imaju vrlo jasnu politiku kad je u pitanju zaštita dece.

Ali Kejt smatra da su u slučaju ovog čoveka napravili propust.

Trebalo je više od mesec dana da Premijer liga prizna da je primila njen mejl na adresu za zaštitu dece - tvrdeći da je njen mejl bio izgubljen u inboksu.

Fudbalski savez je rekao Kejt da uprkos njenoj zabrinutosti za bezbednost neće biti informisana o tome da li se bilo šta preduzelo jer obično "ne komentariše javno pojedinačne slučajeve bezbednosti".

"Nisam mogla da se opustim sve dok nisam znala da li su preduzete bilo kakve mere predostrožnosti. Koliko znam, oni i dalje izlažu tu decu riziku", kaže Kejt.

Nismo uspeli da utvrdimo da li je klub preduzeo bilo kakve mere, a on nije odgovorio na naše zahteve za komentar.

Od juna, šef je nastavio da vrši istaknutu ulogu i prisustvovao je utakmicama kluba ili događajima u poslednjih mesec dana.

Kejt kaže da se uporno obraćala organizacijama i ministarstvima vlade, među njima NSPCC.-u i resornom policijskom komesaru, pozivajući ih da zaštite devojčice i žene u fudbalu.

Njen poslednji zahtev svima njima, u koji je BBC imao uvid, poslat je 10. novembra.

Prema saznanjima BBC-ja, šef negira optužbe.

BBC je razgovarao sa još jednom ženom, Lisom, koja kaže da je krajem 1990-ih bila zaključana u sobu sa šefom dok je pokušavao da od nje iznudi seksualnu aktivnost.

Ona kaže da se ovo desilo tokom razgovora za posao kad je bila u ranim dvadesetim.

Policija ispituje njeno svedočanstvo.

U vezi sa svojom politikom zaštite dece, FA nam je rekao da ga "redovno kontroliše Jedinica za zaštitu dece u sportu NSPCC-a".

Dodali su da je Premijer liga odgovorna za klubove koji nastupaju u njenom takmičenju.

Nedosledne reakcije

I dok FA ima detaljnu politiku za igrače optužene za klađenje na utakmice, ne postoji ništa slično za igrače optužene za seksualno ili porodično nasilje koje se dešava izvan fudbalskog okruženja.

Reakcije klubova variraju u vezi sa fudbalerima i rukovodiocima pod policijskom istragom za takve prestupe.

Drugi fudbaler iz Premijer lige Entoni nastavio je da igra za Mančester junajted nakon što je njegova bivša devojka izrekla optužbe za porodično nasilje u junu.

Policije u Mančesteru i Brazilu vode istragu.

On negira sve navode i nije bio ni uhapšen ni optužen.

U septembru je klub najavio da se Entoni povlači posle optužbe još jedne žene, a Brazil je odlučio da ga ne poziva u nacionalni tim.

Ali posle nekoliko nedelja, on je ponovo igrao.

Nedoslednost reakcija klubova na igrače pod policijskom istragom za takva dela može se videti u još nekoliko slučajeva koje je sakupio i analizirao BBC.

Mančester junajted je suspendovao Mejsona Grinvuda u januaru 2022. godine kad su optužbe za silovanje i porodično nasilje podeljene onlajn i on je uhapšen.

Kad je britansko tužilaštvo odustalo od optužbi, klub je sproveo vlastitu internu istragu.

Posle burne reakcije navijača na mogućnost njegovog povratka, klub i Grinvud, koji je negirao optužbe, uzajamno su odlučili da se raziđu u septembru.

U julu 2021. godine, Everton je suspendovao neimenovanog igrača koji je uhapšen zbog seksualnih prestupa.

Ali Brajton i Mančester siti su prethodno nastavili da koriste igrače koji su uhapšeni.

Poređenja radi, sistem koji koristi NFL i MLB u SAD omogućava im da istraže i disciplinski kazne igrače na osnovu optužbi za nasilje nad ženama čak i ako još nisu prošle kroz krivično-pravni sistem.

Međutim, oba sportska sistema našla su se na meti kritika zbog izricanja kazni koje su suviše popustljive.

Pojedini advokati u Velikoj Britaniji ističu brojne pravne poteškoće sa kojima se suočavaju fudbalski klubovi kad razmatraju šta da rade sa igračem optuženim za seksualno ili porodično nasilje, jer nema sveobuhvatnih važećih pravila.

Benžamin Mendi, francuski fudbaler, tužio je Mančester siti zbog neisplaćenih plata tokom suspenzije, nakon što je optužen za silovanje i seksualni napad 2021. godine, a kasnije oslobođen po svim tačkama optužbe.

"Stanje straha"

Pojedine žene navode zabrinutost zbog ekstremnih reakcija vatrenih navijača kao razlog zašto su oklevale da se oglase ranije.

Kira kaže da živi "u stalnom stanju straha" nakon što je iznela optužbe i bila izložena eksplicitnim pretnjama da će je zlostavljati.

"Bilo je strašno koliki je broj ljudi bio spreman da brani nekoga koga ne poznaje, samo zato što je dobar u fudbalu", kaže ona.

Dobila je, dodaje, veliki broj direktnih poruka od ljudi koji kažu da je, iako joj veruju, klub važniji.

U mnogim od poruka poručeno joj je da treba da se ubije.

Druga žena, Dejzi, koja je govorila za BBC, navodi da ju je silovao drugi igrač Premijer lige.

Ona kaže da su ova vrsta internet uznemiravanja i nezainteresovanost fudbalskih vlasti razlog zašto misli da neće prijaviti slučaj policiji ili fudbalskim organima.

"Kad bih rekla bilo šta, našla bih se protiv čitavog kluba i miliona ljudi iz čitavog sveta", kaže ona.

Aktivisti za rodnu pravdu u organizaciji Level-ap (Viši nivo) rekli su za BBC da zahtevaju usvajanje politike za slučajeve nasilja nad ženama i devojčicama.

"Fudbalska industrija je izgradila tvrđavu ćutnje oko njene duboko ukorenjene kulture seksualnog nasilja - igrači su zaštićeni, ali žene nisu", rekla je portparolka.

"Dok Premijer liga, Fudbalski savez i klubovi nastavljaju da prebacuju krivicu na drugoga, žene su i dalje žrtve u toj industriji koja ima načina da na konkretan način reši problem, ali to odbija."

Pošto je objavljen ovaj članak, FA je poslala BBC-ju novo saopštenje.

"Bez obzira gde se događaj desio, ako pojedinac ima neku ulogu u fudbalu, mi sprovodimo opsežnu procenu rizika bezbednosti i preduzimamo odgovarajuće radnje ako verujemo da postoji rizik da će biti nauđeno deci.

"Ne možemo da komentarišemo pojedinačne slučajeve, ali to ne znači da nismo preduzeli radnje ili primenili odgovarajuće mere zaštite u okviru naših nadležnosti", navodi se u saopštenju. Slike: Met Tomas iz Tima za vizuelno novinarstvo Pogledajte i ovaj video: Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: