Ruske vlasti ograničavaju pristup abortusu usred demografske krize

Ruske vlasti žele da ograniče pristup abortusu kako bi podstakle rast broja stanovnika

Izvor: BBC

Petak, 01.12.2023.

17:53

Ruske vlasti ograničavaju pristup abortusu usred demografske krize
Pripadnici pokreta Ratnici za život 2022. godine tokom povorke koja se zalagala za zabranu abortusa/Alamy

Ograničavajući pristup abortusu, ruske vlasti pokušaju da se uhvate u koštac sa dugogodišnjom demografskom krizom u zemlji.

Mere podrazumevaju uvođenje prekršaja za pokušaj da se žena nagovori da abortira i pritisak na privatne klinike da prestanu da rade ovaj zahvat.

Feminističke grupe tvrde da kampanja ugrožava živote žena.

Ruska pravoslavna crkva, koja ima bliske veze sa Kremljom, igra ključnu ulogu u kampanji protiv abortusa.

"Kao pripadnik sveštenstva, mogu da posvedočim da je abortus katastrofa i tragedija za ženu i njene najbliže", izjavio je ruski patrijarh Kiril, crkveni poglavar koji uživa podršku Kremlja, u januaru 2023. godine.

"Zvaničnici, ultradesničarski političari i crkva aktivno prisiljavaju žene i devojke da rađaju neželjenu decu", saopštila je Uralska feministička grupa, koja je organizovala skromne proteste zalažući se za pravo na abortus.

"Ove inicijative će samo dovesti do drastičnog povećanja broja ilegalnih abortusa i ogromnog broja osakaćenih i stradalih Ruskinja."

Stagnacija stanovništva

Demografska kriza mogla bi da oteža regrutovanje vojnika za rusku vojsku/Getty Images
Rusko stanovništvo je gotovo jednako brojno kao pre više od 20 godina.

Prema zvaničnim podacima, u Rusiji sada živi 144 miliona ljudi - dva miliona manje nego 2001, kad je predsednik Vladimir Putin prvi put došao na vlast.

Verske vlasti tvrde da je ključni faktor iza demografske krize veliki broj abortusa.

Skoro trećina Ruskinja tvrdi da je imala makar jedan.

Godine 2022, prekinuto je 500.000 trudnoća, dok je u Rusiji rođeno 1,3 miliona dece.

Putin je to nazvao "akutnim problemom".

"Populacija može da se poveća kao da ste mahnuli čarobnim štapićem: ako rešimo ovaj problem i naučimo da odgovorimo žene od abortusa, statistika će odmah skočiti", tvrdi patrijarh Kiril.

Vlasti se brinu da će opadanje broja mladih, naročito muškaraca, otežati ruskoj vojsci da regrutuje vojnike.

Vlada zabrinutost i zbog efekata stagnacije broja stanovnika na ekonomiju.

Ruske feministkinje kažu da se prava žena guše da bi koristi od toga imale vojska i ekonomija.

"Potrebni su im novi poreski obveznici, potrebni su im novi vojnici", kaže Marša Miler iz ruske feminističke organizacije Ona za BBC.

Državna politika obeshrabrivanja abortusa

Patrijarh Kiril (levo) se oglasio protiv abortusa/Getty Images
Vlasti sve više rade na nezvaničnom ograničavanju abortusa, iako zakoni zemlje na papiru ostaju jedni od najliberalnijih na svetu.

Ministarstvo zdravlja sastavilo je smernice za lekare kako najbolje da odgovore žene od odluke da abortiraju.

Doktori se podstiču da govore trudnicama koje su mlađe od 18 godina da se mladi roditelji bolje zbližavaju sa decom "zato što su praktično iz iste generacije".

Ako je trudna žena sama, doktori treba da joj kažu da "imati dete nije prepreka za pronalaženje životnog partnera".

Istovremeno, vlasti ograničavaju prodaju lekova koji se koriste za prekid trudnoće, čija je prodaja skočila za više od 50 odsto prošle godine.

Od septembra 2024. godine, apoteke će morati da unose prodaju takvih pilula u specijalne baze podataka.

Vlada takođe nudi finansijske podsticaje trudnicama i ženama koje se porode, među njima isplate do 524.500 rublja (5.830 dolara), što može da se iskoristi za kupovinu imovine ili za plaćanje školovanja.

Petina abortusa u Rusiji izvodi se na privatnim klinikama, koje su se našle pod pritiskom verskih vlasti da prekinu sa nuđenjem ove usluge.

"Kao pripadnik sveštenstva, mogu da posvedočim da je abortus katastrofa i tragedija za ženu i njene najbliže", izjavio je patrijarh Kiril.

U skladu s tim, guverneri u deset ruskih oblasti ulažu napore da spreče privatne klinike da rade abortuse.

Anektirani ukrajinski Krim bio je prva teritorija na kojoj su privatne klinike prestale da rade abortuse početkom novembra.

Nekoliko dana kasnije, sledio ga je Kursk, gde četiri od pet klinika više ne nude tu uslugu.

Ograničavanje abortusa na privatnim klinikama naškodiće zdravlju žena, rekla je ekspertikinja Svetske zdravstvene organizacije Ljubov Jerofejeva za BBC na ruskom.

Zamenik guvernera za Kursku oblast, Andrej Belostocki nazvao je ovo "značajnim događajem", zato što će skoro sve žene koje žele prekid trudnoće morati da idu u državne bolnice, gde će vlasti "aktivno raditi sa njima" u pokušaju da ih nateraju da se predomisle.

Zabrane "podsticaja na abortus"

Druga inicijativa koju je predložio patrijarh Kiril i koja se već primenjuje u delovima Rusije jeste zabrana "podsticanja na abortus".

"Treba nam više ljudi. To je očigledna činjenica koju priznaju svi, i političari i sociolozi", rekao je on na saboru Pravoslavne crkve.

"Ali da bi se to desilo, morate da uložite pravi napor", dodao je on.

Kao primer, patrijarh je ukazao na zapadnu oblast Mordoviju, koja je uvela novčane kazne do 200.000 rublja (2.250 dolara) za pokušaj ubeđivanja trudnice da abortira.

On je rekao da takve zabrane treba da se uvedu širom zemlje.

Eksperti se plaše da će kampanja protiv abortusa naškoditi zdravlju žena obeshrabrivanjem bezbednijih medicinskih abortusa.

"To će biti veliki udarac za medicinske abortuse zato što je to bio metod koji je promovisala ogromna većina privatnih klinika. Više od 80 odsto njihovih zahvata bili su medicinski abortusi, dok državne bolnice uglavnom izvode hirurške abortuse", rekla je Jerofejeva iz SZO.

"Hirurški abortusi nose veće rizike od komplikacija, nuspojava i povreda. Zbog toga čitav svet počinje da odustaje od njih."

Jerofejeva takođe strahuje da će gušenje legalnih abortusa dovesti do skoka broja opasnih ilegalnih zahvata. Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: