Zagađenje okeana: Izlivanje nafte širi se karipskim obalama

Još nije poznato ko je vlasnik tankera i šta je moglo da dovede do njegovog potonuća.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 27.02.2024.

15:54

Zagađenje okeana: Izlivanje nafte širi se karipskim obalama
Nasukani tanker na obali Tobaga/Reuters

Izlivanje nafte sa prevrnutog tankera kod obale Tobaga, proširilo se stotinama kilometara, stigavši do karipskog ostrva Boner.

Zvaničnici ostrva, na 80 kilometara severno od obale Venecuele, izjavili su da je nafta "ozbiljna pretnja po ljude i prirodu".

Ovo je poslednje mesto zagađeno naftom iz nasukanog tankera početkom februara. Još nije poznato ko je vlasnik barže i šta je moglo da dovede do njenog potonuća.

Vlasti ovog ostrva, posebne teritorije Holandije, saopštile su da je istočna obala zagađena.

Upozoravaju i da su ekosistemi riba, korala i vegetacije ugroženi. Curenje nafte prvi put je uočila obalska straža Trinidada i Tobaga 7. februara.

Pratili su šlep nasukan na grebenu na oko 150 metara od južne obale Tobaga.

Na brodu nije bilo posade, obalska straža kaže da nije primila nikakve signale za pomoć, ali da je uočila ime "Galfstrim" na bočnoj strani plovila.

Vlasti Trinidada i Tobaga izjavile su da je reč o panamskoj barži i da im deluje da se vozilo "kretalo ka Gvajani".

Istraga koju je sproveo Belingket, onlajn sajt za istraživačko novinarstvo, pokazuje da se tanker krajem januara zaustavio u venecuelanskoj luci Pozuelos, koju koristi državna naftna kompanija PdVSA.

Curenje nafte možda je počelo 3. februara, ali za sada nije poznato gde je brod koji je vukao tanker.

Premijer Trinidada i Tobaga proglasio je vanredno stanje 11. februara.

Državna kancelarija za pripravnost i upravljanje katastrofama pokušavala je da obuzda izlivanje, ali je nafta nastavila da curi.

Meteorološki centar ostrva saopštio je da satelitski snimci ukazuju na da se naftna mrlja proširila na morsko područje Grenade još 14. februara.

Deluje da se curenje nastavilo ka zapadu do Bonera.

Vlasti su zabrinute za zelenu vegetaciju koja je među očuvanijim na Karibima. Pogledajte i ovu priču Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: