Izrael i Palestinci: Izraelski premijer Netanjahu izneo plan za Gazu posle rata

Plan podrazumeva da Izrael ima bezbednosnu kontrolu i da teritorijom upravljaju Palestinci koji nisu povezani sa Hamasom.

BBC

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

16:26

Izrael i Palestinci: Izraelski premijer Netanjahu izneo plan za Gazu posle rata
Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izneo je plan za Pojas Gaze posle rata, prema kojem će Izrael imati bezbednosnu kontrolu neograničeno vreme, a Palestinci koji nisu povezani sa ekstremističkim grupama, upravljaće teritorijom.

Amerika, najvažniji saveznik Izraela, želi da palestinske vlasti, koje imaju delimičnu vlast u okupiranoj Zapadnoj obali, upravljaju Gazom.

Međutim, u kratkom dokumentu, koji je Netanjahu predstavio ministrima dan ranije, ne pominje se Palestinska uprava.

Netanjahu je prethodno odbacio uključivanje međunarodnog tela posle rata.

Pojasom Gaze do sada je upravljala ekstremistička organizacija Hamas, dok delimičnu upravu u Zapadnoj obali ima Fatah, koji predvodi Mamhud Abas, predsednik Palestinske uprave.

Fatah i Hamas do izbijanja najvećeg sukoba sa Izraelom u oktobru prošle godine nisu bili u dobrim odnosima.

Prema Netanjahuovom planu, predviđena je "demilitarizacija" Pojasa Gaze - Izrael bi bio odgovoran za neutralisanje "bilo kakvih vojnih kapaciteta izvan onih neophodnih za održavanje javnog reda".

Bilo bi predviđeno "Zatvaranje juga" na granici sa Egiptom kako bi se sprečilo krijumčarenje preko i ispod zemlje.

Programi "deradikalizacije" bili bi promovisani u svim religijskim, obrazovnim i socijalnim ustanovama.

U dokumentu se sugeriše da bi arapske zemlje koje imaju iskustva sa takvim programima bile uključene, iako Netanjahu nije precizirao o kojim državama je reč.

Prema ovom planu, Izrael bi imao bezbednosnu kontrolu na celom području zapadno od Jordana sa zemlje, mora i vazduha.

Netanjahu je od početka ofanzive pod pritiskom domaće i međunarodne javnosti da objavi predlog za Gazu.

On želi da povrati urušenu reputaciju vođe koji može da osigura bezbednost Izraela i želeće da izađe u susret tvrdo desno orijentisanim pripadnicima njegove koalicije.

Predstavnik za štampu Mahmuda Abasa rekao je da je plan izraelskog premijera osuđen na propast.

"Ako je svet iskreno zainteresovan za bezbednost i stabilnost u ovom regionu, mora da okonča izraelsku okupaciju palestinske zemlje i da prizna nezavisnu palestinsku državu", rekaoo je Nabil Abu Rudein.
Po planu koji je izneo Netanjahu, Palestinci koji nisu povezani sa naoružanim grupama upravljaæe Gazom/Reuters
Netanjahu je ponovo odbacio bilo kakvo jednostrano priznanje palestinske države od zapadnih zemalja.

U međuvremenu očekuju se pregovori u Parizu o privremenom prekidu vatre i oslobađanju preostalih izraelskih talaca koji su i dalje u rukama Hamasa.

Amerika želi da dogovor bude postignut pre muslimanskog praznika Ramazana, koji počinje za dve nedelje.

Ali, Izrael je nedavno upozorio da će pokrenuti snažnu ofanzivu na južni grad Rafa, tik uz granicu sa Egiptom, gde je od početka rata utočište potražilo više od milion Palestinaca iz drugih delova Pojasa Gaze.

Kako se humanitarna situacija u Gazi pogoršava, sve je jači međunarodni pritisak na Izrael da okonča rat, ali Netanjahu to odbija, a Amerika i dalje stavlja veto na rezolucije Saveta bezbednosti UN o hitnom prekidu vatre.

Ministarstvo zdravlja pod upravom Hamasa navelo je da je više od 29.500 ljudi, uglavnom žena i dece, ubijeno od kada je rat počeo u oktobru.

Izraelska vojna ofanziva počela je posle upada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, kada su napadači ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, a oko 240 odveli kao taoce u Gazu.

Šef tela Ujedinjenih nacija koje je odgovorno za palestinske izbeglice (Unrwa) upozorio je da se Gaza suočava sa "ogromnom katastrofom sa velikim posledicama po mir u regionu, bezbednost i ljudska prava".

Netanjahu, koji je optužio zaposlene pri agenciji UN za palestinske izbeglice da su umešani u napade Hamasa u oktobru, pokušava da rasformira ovo telo i da ga zameni međunarodnim organizacijama za pomoć, ali nije poznato o kojim organizacijama je reč.

Ponovio je da će rat biti nastavljen sve dok Izrael ne uništi Hamas i islamistički Džihad, drugu najnaoružaniju grupu u Gazi, kao i dok svi izraelski taoci ne budu oslobođeni. Pogledajte video: Šta je Zapadna obala Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: