Englez osvojio Kilimandžaro hodajući unazad

Ben Stjuart, koji je skupljao novac za dobrotvornu organizaciju, postao je prvi čovek koji je osvojio najvišu afričku planinu hodajući unazad.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

14:14

Englez osvojio Kilimandžaro hodajući unazad

Muškarac, koji radi kao lični trener, postao je prvi čovek na svetu koji se popeo do najvišeg vrha u Africi i sišao sa njega hodajući unazad.

Ben Stjuart (32) iz Nortemptona peo se i spuštao niz Kilimandžaro u Tanzaniji kako bi prikupio novac za britansku fondaciju Srce, dobrotvornu organizaciju koja finansira istraživanja kardiovaskularnih bolesti.

Stjuart je prethodno osvojio najviši vrh u Britaniji, takođe hodajući unazad.

Stjuartov deda je umro od srčanog udara 2010. u njegovoj 65. godini, što mu je bio dodatni motiv za poduhvat.

"Novac koji je Ben prikupio pomoći će da se finansiraju istraživanja koja spasavaju živote, što će nas približiti otkrićima koja bi mogla sa spasu i poboljšaju životi miliona ljudi", rekao je Džon Foster, predstavnik fondacije.

Stjuart je rekao da mu je ovo bila "najteža stvar koju je uradio u životu".

Dve osobe, jedna iz Južne Afrike i jedna iz Nepala, hodale su unazad 5.895 metara do vrha afričke planine, ali se nisu na isti način spustile nazad.

Stjuart je imao tim koji ga je usmeravao i rekao je da se nije plašio da će pasti.

Tokom priprema za poduhvat, koristio je posebnu spravu koja mu je pomogla da ojača vrata kako bi mogao da izdrži duge periode tokom kojih je gledao preko ramena. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Podeli: