Nauka i ekologija: Novosadski naučnici od poljoprivrednog otpada prave protein

Istraživači iz Tehnološkog fakulteta i Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu žele da od otpada u proizvodnji ulja uljane repice naprave i smesu za prečišćavanje otpadnih voda.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

12:27

Default images

Obrada uljane repice u Srbiji zasad se uglavnom završavala proizvodnjom ulja i odbacivanjem pogače, otpadne smese.

Istraživači iz Tehnološkog fakulteta i Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu u tome su videli potencijal i uz pomoć Fonda za nauku Republike Srbije pokrenuli su projekat Protopower, a cilj im je da iz te materije dobiju prirodan protein.

"To bi moglo da bude posebno značajno za ljude koji su na vegeterijanskoj ili veganskoj ishrani", smatra Pavle Jovanov, vođa projekta i naučni savetnik u Institutu za prehrambene tehnologije.

Nameravaju da od iste materije naprave i koagulant za prečišćavanje otpadnih voda, a ta istraživanja su trenutno u početnoj fazi, dodaje Jovanov.

BBC na srpskom zavirio je u njihovu laboratoriju.

Pripremio: Grujica Andrić Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Podeli: