Nuklearno oružje: Japanski mafijaš probao da proda plutonijum, preti mu doživotni zatvor u Americi

Takeši Ebisava (60) navodno je pokušao da prebaci materijal za koji je verovao da će otići u Iran da napravi nuklearnu bombu.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

09:31

Nuklearno oružje: Japanski mafijaš probao da proda plutonijum, preti mu doživotni zatvor u Americi
Amerièke vlasti tvrde da je Takeši Ebisava visoko pozicionioran u japanskoj kriminalnoj organizaciji Jakuze/Southern District of New York

Američki tužioci optužili su navodnog člana japanske mafije za trgovinu nuklearnim materijalima.

Navodi se da je Takeši Ebisava (60) pokušao da proda uranijum i plutonijum za koje je verovao da će biti prebačeni u Iran kako bi napravio nuklearnu bombu.

Ebisava i jedan Tajlanđanin prethodno su bili optuženi za trgovinu oružjem i drogom u aprilu 2022.

Ako bude proglašen krivim, Japancu preti doživotni zatvor.

Američke vlasti kažu da je Ebisava, koji je u zatvoru u Bruklinu, visoko pozicioniran u japanskoj kriminalnoj organizaciji, poznatoj kao Jakuza, i da je bio zadužen za operacije u Šri Lanki, Mjanmaru, Tajlandu i SAD.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da su Ebisava i njegovi "saradnici predstavili uzorke nuklearnog materijala na Tajlandu" tajnom agentu američke Agencije za borbu protiv droga (DEA).

Agent se predstavljao kao trgovac drogom i oružjem, koji ima veze sa jednim iranskim generalom.

Tajlandske vlasti zaplenile su nuklearne uzorke, poreklom iz Mjanmara, i prebacile ih američkim istražiteljima.

Američka laboratorija potvrdila je da materijal sadrži uranijum i plutonijum.

Tužioci navode i da je Ebisava nastojao da nabavi velike količine oružja u ime neodređene pobunjeničke grupe u Mjanmaru.

Reč je o raketama zemlja-vazduh, jurišnim i snajperskim puškama, mitraljezima, raketama različitih kalibara i raznovrsnoj taktičkoj opremi.

"Jezivo je i zamisliti posledice da su ostvarili njihove namere, a Ministarstvo pravde će uvek smatrati odgovornim one koji trguju ovim materijalom i ugrožavaju nacionalnu bezbednost SAD i međunarodnu stabilnost", saopštio je pomoćnik državnog tužioca Metju G. Olden.

U februaru 2020, Ebisava je navodno kontaktirao agenta DEA u vezi sa prodajom nuklearnog materijala.

Prema američkim tužiocima, on je putem šifrovane komunikacije objasnio da uranijum "nije dobar za vaše zdravlje".

U septembru iste godine, Ebisava je poslao mejl tajnom agentu DEA i ponudio da proda 50 tona uranijuma i torijuma za 6,85 miliona dolara.

Tužioci tvrde i da je poslao fotografije na kojima se vidi "tamni stenoviti materijal" sa Gajgerovim brojačem, kojim se meri nivo radijacije.

Ebisava se između ostalog tereti za međunarodnu trgovinu nuklearnim materijalom, trgovinu droga i oružja, kao i za pranje novca.

Njegov saučesnik u ovom slučaju, 61-godišnji Tajlanđanin Somfop Singaširi, suočava se sa optužbama za drogu i oružje. Pogledajte video: Da li je svet sve bliži sudnjem danu Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: