BBC

Sreda, 28.02.2024.

08:48

Rusija: Putin negira navodne planove o slanju nuklearnog oružja u svemir

Ruski predsednik ističe da je Moskva "kategorički protiv" takvih poteza. Fajnešel tajms objavio saznanja da je "Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje u ranoj fazi sukoba sa velikom svetskom silom ili ako 20 odsto njenih podmornica bude uništeno".

Izvor: BBC

Rusija: Putin negira navodne planove o slanju nuklearnog oružja u svemir
Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu u razgovoru koji je emitovan na ruskoj televiziji/EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da je Moskva "kategorički protiv" raspoređivanja nuklearnog naoružanja u svemiru.

Putin je to rekao tokom sastanka sa Sergejem Šojguom, ministrom odbrane Rusije, koji je takođe izneo stav da nije za takav potez, a njihov susret prenošen je na ruskoj televiziji.

Američki zvaničnici rekli su prošle nedelje da Rusija razvija "problematično" antisatelitsko oružje.

Ono je navodno opremljeno nuklearnom glavom i namenjeno je upotrebi u svemiru, prema izveštajima američkih medija.

Američka vlada shvata "vrlo ozbiljno" razvijanje ovog oružja i predsednik Džozef Bajden je već zatražio "direktan diplomatski kontakt sa Rusijom" tim povodom, izjavio je Džon Kirbi, portparol Bele kuće.

Putin je više puta tražio međunarodni dogovor o upotrebi oružja u svemiru koji bi poštovale sve zemlje i govorio je da je Rusija više puta ponudila saradnju kako bi se zajednički učvrstila pravila.

"Naša pozicija je jasna i transparentna. Uvek smo bili kategorički protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru i još smo", tvrdi ruski predsednik.

Šojgu je rekao da Rusija "kao prvo, nema nuklearno oružje u svemiru", a "kao drugo, oni znaju da je to tako, ali da uprkos tome prave buku oko toga".

Ponovio je stav da ovakvi navodi iz Amerike služe kako bi se zaplašili američki kongresmeni i usvojili zakon o dodatnoj pomoći za Ukrajinu.
Struènjaci kažu da bi bilo kakvo oružje ovog tipa može da izazove haos u Americi koja se oslanja na satelitsku komunikaciju/EPA
Grupa republikanaca u Predstavničkom domu, donjem domu američkog Kongresa, nekoliko meseci uskraćuje podršku novom paketu pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara.

Kirbi je kategorički odbacio navode iz Moskve.

Iako je Majk Tarner, viši zvaničnik Republikanske partije i predsednik Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma, upozorio na "ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost", Kirbi je dan kasnije ocenio da nema neposrednih pretnji po američku javnost.

"Ne govorimo o oružju koje može da se koristi za napad na ljude ili da izazove fizičko razaranje na Zemlji", rekao je Kirbi. Pogledajte i ovu priču:

Fajnešel tajms: "U ovim slučajevima Rusija bi upotrebila nuklearno oružje"

Ruski prag za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja je u stvarnosti mnogo niži nego što ruski zvaničnici javno izjavljuju, piše Fajnešel tajms, pozivajući se na procurela tajna ruska dokumenata.

Reč je o 29 tajnih vojnih dosijea sačinjenih od 2008. i 2014.

U njima su razni scenariji ratnih igara i prezentacije za oficire mornarice u kojima se raspravlja o principima upotrebe nuklearnog oružja.

Prema scenariju vežbi u slučaju kineske invazije, Rusija može da odgovori taktičkim nuklearnim udarom na drugi talas ofanzive kineske vojske.

U prezentaciji oficirima mornarice, navedeni su još neki potencijalni scenariji koji bi doveli do upotrebe nuklearnog oružja.

Između ostalog, bilo bi upotrebljeno u slučaju da se neprijatelj iskrca na rusku teritoriju, ako budu savladane pogranične bezbednosne snage ili u slučaju neposrednog neprijateljskog napada konvencionalnim oružjem.

Prema istim dokumentima, na koje se poziva FT, Moskva bi posegla za nuklearnim oružjem u slučaju da gubici ruskih snaga "nepovratno dovedu do njihove nesposobnosti da zaustave neprijateljsku agresiju velikih razmera".

Drugi potencijalni slučajevi podrazumevaju uništenje 20 odsto ruskih podmornica opremljenih balističkim projektilima, 30 odsto podmornica za nuklearni napad, razaranje tri ili više krstarica, tri aerodroma ili istovremeni napad na primarne i rezervne obalne komandne centre, piše FT.

Prema dokumentima, ruska vojska će moći da koristi taktičko nuklearno oružje za širok spektar namena, između ostalog i za "odvraćanje država od agresije […] ili eskalaciju vojnih sukoba", "zaustavljanje agresije", sprečavanje poraza ruskih snaga na bojištu ili sprečavanje gubitka teritorije.

Kremlj nije komentarisao objavljivanje ovih tajnih podataka. Iako svemirsko oružje deluje kao pojam iz naučno-fantastičnih romana, vojni stručnjaci već dugo upozoravaju da će svemir verovatno postati novo bojište u svetu koji sve više počiva na tehnologiji.

Ističu i da Rusija i Kina predano razvijaju vojne kapacitete u svemiru, pokušavajući da sustignu Ameriku po pitanju naoružanja.

Ove tri države već imaju mogućnosti da napadaju satelite širom sveta. Ali, teoretski, oni ne mogu da koriste nuklearno oružje u svemiru.

Sve tri zemlje su potpisale Vansvemirsku povelju 1967. godine, koja zabranjuje slanje "bilo kojih objekata sa nuklearnim oružjem ili drugim oružjem za masovno uništenje" u orbitu.

Ali, stručnjaci upozoravaju da povelja ne pruža garanciju bezbednosti u trenutnoj geopolitičkoj situaciji jer Rusija pokazuje namere da ne poštuje obaveze iz ovog dokumenta. Pogledajte i ovu priču: Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

15 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: