Automobili

Nedelja, 25.02.2024.

11:27

Više vozila na malom prostoru: Kako izgleda prva rotaciona garaža u "komšiluku" VIDEO

Tri rolo-garaže na jednom od glavnih ulaza u grad projektovane su za po 10 vozila, zauzimajući prostor od samo šest nekadašnjih mesta za parkiranje.

Izvor: Izvor: gradnja.rs, veèernji list

Više vozila na malom prostoru: Kako izgleda prva rotaciona garaža u
Foto: Semiglass/Shutterstock

Pula je u ponedeljak pustila u probni rad rotacionu garažu, prvu i jedinu takve vrste u Hrvatskoj, čime bi ovaj istarski grad trebalo da umanji problem s hroničnim nedostatkom parking mesta, posebno u letnjim mesecima.

Iako su Puljani isprva bili skeptični zbog bezbednosti svojih četvorotočkaša, iz Pula Parkinga uveravaju javnost da je rolo-parking praktičan i siguran, kao i da štedi prostor, te se na šest nekadašnjih mesta za parkiranje sada ovde može smestiti čak 30 vozila, piše portal gradnja.rs.

Testirana na udare vetra i potrese

U pitanju su tri rolo-garaže, projektovane za po 10 vozila koja se izmjenjuju, a ulazak je regulisan rampama gde se čitaju registarske oznake.

"Koristi se aplikacija kako bi se vozila uparkirala unutra i vratila nakon završenog parkiranja", objasnili su za Večernji list iz Pula Parkinga.

Garaža je napravljena kao čelična konstrukcija, a testirana je na udare vetra i zemljotresa. U ponedeljak je deset automobila isprobalo nova parking mesta kako bi se proverilo da li je sve u redu, a ubrzo nakon tehničkog pregleda počeće i probna faza za građane, kojima će, kako ne bi imali poteškoća s korišćenjem, asistirati radnici Pula Parkinga.

Za početak, korišćenje rotacionog parkinga se neće naplaćivati, a kada se Puljani naviknu trebalo bi da počne i naplata po standardnoj tarifi za odgovarajuću zonu – 1 evro zimi, a 1,60 evra leti po satu.

Zanimljivo je istaći da motori imaju samo 9,2 kilovata, te je potrošnja minimalna, pa je u igri i opcija da budu unapređeni i postanu ujedno i punjači za električna vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: