Automobili

Utorak, 12.12.2023.

11:39

Test e-automobila: Mercedes EQS 580 – lebdeća krstarica

EQS je prva, potpuno električna luksuzna limuzina Mercedesovog podbrenda EQ. To je prvi model zasnovan na modularnoj mehaničkoj platformi za luksuzna električna vozila.

Izvor: Izvor: Auto magazin

Test e-automobila: Mercedes EQS 580 – lebdeća krstarica

• Tekst - Milan Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Najčešće, prvo spominjanje Mercedesa EQS asocira da je reč o električnoj S-klasi. Odmah da razjasnimo - EQS nije električna S-klasa, niti to namerava da bude.

Družili smo se sa njim tokom nedelju dana i razlike između ova dva automobila su bile mnogo jasnije i mnogo vidljivije. Najpre, dizajn najluksuznijeg Mercedesovog električnog modela je mnogo drugačiji u odnosu na konvencionalnu S-klasu.
Počevši od prednjeg dela sa zatvorenom maskom, projektorskih LED farova spojenih svetlosnom trakom, kratkog poklopca motora i mnogih detalja, ali i vidljivo unapred pomerene kabine.

Sa boka, EQS odlikuje odsustvo ramova na bočnim staklima i silueta kupea sa 4 vrata, sa vetrobranskim staklom i poklopcem motora gotovo u istoj ravni.

Ovo je omogućilo luksuznom Mercedesu da ima najniži koeficijent otpora od svega 0,20 Cd (kod S-klase ovaj koeficijent iznosi 0,24). Tu si i ogromni AMG točkovi od 21“ koji izgledaju veoma luksuzno i lepo uklopljeno u elegantnu i jednostavnu liniju modela.
Zadnji kraj definiše nisko spušten "rep" i markantni LED farovi u obliku spirale koji su, poput onih prednjih, takođe spojeni svetlećom trakom.

Ova 5,21 metar duga limuzina ima prtljažnik od čak 610 litara, jer se baterija nalazi sakrivena ispod poda vozila u centralnom delu.

Pored prostranosti, ovakva pozicija baterije doprinosi i boljoj stabilnosti.
Unutrašnjost je opet priča za sebe. Sveprisutno ubacivanje displeja različitih veličina u savremene automobile, kod modela EQS dobija potpuno novu dimenziju.

Reč je o "hiperskrin" (Hyperscreen) komandnoj tabli sastavljenoj od tri displeja koja se protežu preko cele prednje konzole i zajedno deluju kao jedan džinovski ekran.

Vizuelno impresivan, radikalno jednostavan za rukovanje i izuzetno željan učenja, MBUX Hyperscreen je jedan od najvažnijih elemenata u EQS-u. To je primer fuzije digitalnog i analognog dizajna: izgleda kao da se nekoliko ekrana stapa jedan u drugi bez ivica, što rezultuje impresivnim izgledom zakrivljene trake ekrana.
Analogni otvori za vazduh integrisani su u ovu veliku digitalnu površinu kako bi povezali digitalni i fizički svet.

Deluje komplikovano, ali nije vam potrebno više od 10 minuta prilikom prvog susreta da sve stvari prilagodite sebi i jednostavnoj upotrebi. Integrisano ambijentalno osvetljenje instalirano u donjem delu "hiperskrina" čini da ekran izgleda kao da pluta na instrument tabli.

Suvozač takođe ima svoj deo ekrana kao i radni prostor, što putovanje čini prijatnijim i zabavnijim. Međutim, zabavne funkcije ekrana za putnike dostupne su tokom putovanja samo u okviru zakonskih propisa specifičnih za pojedinačne države.

Ako suvozačko sedište nije zauzeto, ekran postaje digitalni ukrasni deo sa prikazom sata i datuma.
Za posebno sjajnu sliku, OLED tehnologija se koristi na centralnom i putničkom displeju. Aktivni OLED pikseli zrače visokim sjajem boja, što omogućava visoke vrednosti kontrasta, bez obzira na ugao gledanja i uslove osvetljenja.

I zaista naša briga da će ovaj veliki displej biti slabo čitljiv po jakom suncu – potpuno je bila neopravdana.

Enterijerom dominira bela boja, od plafona do poda, a baš tu kod poda uočavamo i prvi nedostatak. Naravno, bele patosnice nisu nešto što će dugo ostati belo. Nabavka crnih je praktičnije rešenje, ali je pitanje kako će se uklopiti u potpuno beli enterijer...
Sedišta od vrhunske napa kože poseduju funkcije podešavanja u svim mogućim pravcima, opremljena su grejanjem i hlađenjem, kao i sa nekoliko programa masaže od kojih pojedine imitiraju čak i vulkansko kamenje.

Masažere smo, naravno, probali i više nismo želeli nikada da ih ugasimo. Simpatičan detalj na sedištu jeste i jastuče na uzglavlju koje nudi osećaj ušuškanosti u sopstvenom krevetu.

Zadnja sedišta su udobne luksuzne fotelje, svaka od njih ima svoj displej ispred sebe kojim se može upravljati brojnim sistemima u vozilu, a naročito onim koje se tiču komfora na zadnjim sedištima.
Prostora ima enormno mnogo, što se i očekuje od limuzine dugačke preko pet metara metara. Svuda su dostupne USB-C utičnice za razne uređaje koje ste možda poneli sa sobom, a tu je i bežični punjač za pametne telefone – i za putnike napred i za one koji sede pozadi.

Za kvalitet i prijatnu temperaturu u unutrašnjosti brine četvorozonski klima uređaj koji je opremljen funkcijom detekcije štetnih PM čestica u vazduhu izvan vozila. Kada detektuje štetne materije, sistem zatvara dovod spoljnog vazduha i sprečava njegov ulazak u kabinu.

Naravno sve se ovo neprestano prati i prikazuje na centralnom displeju. Tu je i HEPA filter koji filtrira 99% štetnih materija iz vazduha u kabini, a za kvalitet vazduha se brine i ugrađeni jonizator.
Notu luksuza dodaje parfimisanje kabine putem klima uređaja, a Mercedes je kupcima na raspolaganje stavio nekoliko različitih mirisnih nota koje se mogu kupiti.

Prtljažnik sa svojih 610 litara nudi respektabilnu zapreminu. Zbog kabine pomerene unapred dugačak je prilično, ali je nešto plići zbog baterija koje se nalaze ispod.

U slučaju našeg vozila i prtljažnik je bio u potpunosti presvučen belim velurom što nikako nije praktično rešenje.
U vožnji, EQS je prava "lebdeća krstarica". Namerno nismo upotrebili izraz "drumska krstarica" jer drum se uopšte ne oseća i ne čuje, iako su na vozilu ogromni točkovi od 21 inča.

Svakako za to je najzaslužnije adaptivno vazdušno oslanjanje koje je deo standardne opreme. Elektromotor sam po sebi i inače ne proizvodi nikakve zvukove, a široka primena audio-izolacionih materijala dovela je do toga da se ni zvukovi okruženja i podloge ne prenose u kabinu.

Međutim, ako se osvrnemo na enterijer S-klase sa dizel motorom koju smo vozili prošle godine, čini nam se da je ona bila tiša čak i od električnog EQS-a, a obrazloženje za to pronalazimo u potpunom odsustvu plastike u kabini S-klase, što kod EQS-a nije slučaj.
Sa monstruoznim obrtnim momentom od 855 Nm i 523 KS (385 kW) koje isporučuju motori montirani na prednju i zadnju osovinu, EQS vas može lansirati do 100 km/h za neverovatne 4,4 sekunde!

Da li će vam to ikada trebati u životu? Verovatno ne, ali ćete zato uživati u lakoći i sigurnosti preticanja na putu, jer su međuubrzanja podjednako ubedljiva bez obzira na kojoj trenutnoj brzini se nalazite.

Maksimalna brzina je ipak radi bezbednosti limitirana na 210 km/h.
U vožnji EQS uliva potpunu sigurnost vozaču, što zbog veličine auta, što zbog svih mogućih bezbednosnih sistema koji postoji u vozilu, a koje je današnja automobilska industrija ponudila. Ovo važi kako za aktivne, tako i za pasivne sisteme bezbednosti.

Uprkos veličini, manevrisanje je vrlo jednostavno zahvaljujući opcionoj zakrećućoj zadnjoj osovini, što prečnik zaokreta smanjuje na svega 10,9 metara. Sa dometom do 770 km (prema WLTP), pogonski sistem EQS-a ispunjava zahteve napredne limuzine u segmentu S-klase.

Veliki domet omogućen je i zahvaljujući aerodinamičnim performansama automobila. EQS je najaerodinamičnije serijsko vozilo na svetu, sa koeficijentom otpora od neverovatnih 0,20. Naravno, realni domet će zavisiti od vremenskog doba godine, načina vožnje, uslova puta i vašom željom za potrošnjom struje na drugim uređajima unutar automobila.

Bruto kapacitet baterije je 120 kWh, dok je neto korisni kapacitet 108 kWh.
U kombinovanoj vožnji u letnjem periodu to bi trebalo biti dovoljno za oko 650 km. Ako se vozite isključivo auto-putem snagu iz baterija ćete istrošiti za manje od 500 km, dok sa vožnjom čisto u gradu i uključenom maksimalnom rekuperacijom energije, EQS možete voziti u gradskim uslovima i do 850 km što je fantastičan podatak.

Za punjenje na brzim AC punjačima snage 11 kW trebaće vam oko 11 sati (10-100%), dok je za punjenje na superbrzim DC punjačima snage 200 kW od 10% do 80% baterije potrebno svega oko 30 minuta. Punjenje na standardnim šuko utičnicama od 220V traje – čitavu večnost.

Naravno, postavlja se pitanje gde u Srbiji pronaći superbrze punjače, ali to je nešto što ćemo očigledno čekati još neki vremenski period. U Evropi je situacija drugačija. Uz IONITY Unlimited, svi evropski "Mercedes me Charge" kupci mogu besplatno da koriste mrežu za brzo punjenje u trajanju od godinu dana.
Vratićemo se ponovo na temu sa početka teksta, a to je poređenje ovog automobila sa aktuelnom S-klasom.

Mišljenja smo da nijedan kupac S-klase (a to je veoma izbirljiva grupa ljudi koja vozi ove modele generacijama unazad) nikada neće dovesti u pitanje svoju odluku o kupovini luksuzne limuzine čak ni pojavom električnog EQS-a koji je prilično skuplji.

S-klasa je spoj tradicije, luksuza, najsavremenijih tehnologija upakovanih u oblik limuzine onako kako ona treba da izgleda – to je ono što kupci S-klase žele. EQS im to neće ponuditi u tom formatu. Mercedes je lansiranjem EQS-a očigledno hteo da u segmentu luksuznih vozila parira nadolazećoj konkurenciji pre svega u vidu modela Tesla S i da svet luksuza primakne mlađoj (ali veoma bogatoj) generaciji koja želi jedan vrhunski luksuzni gedžet na točkovima.

Naravno, sve to je rađeno i sa fokusom na sveprisutnu maniju za ekologijom i smanjivanjem štetnih efekata SUS motora. Da li je to recept za budućnost ovog nemačkog premijum brenda? Pa, nismo u potpunosti sigurni.

Sa druge strane, Mercedes je već lansirao i ultraluksuzni SUV Mercedes EQS SUV tako da je očigledno da Nemci vrlo dobro poznaju navike novih kupaca modernog doba koje tek dolazi. A kao i uvek do sada, Mercedes ne želi da ide za ostalima, već da predvodi kolonu.

Pogonski sklop

Svi EQS modeli poseduju električni pogonski sklop (eATS) na zadnjoj osovini, dok verzije sa 4MATIC sistemom takođe poseduju eATS, ali na prednjoj osovini.

Kod 4MATIC modela, funkcija Torque Shift obezbeđuje inteligentnu, promenljivu raspodelu pogonskog momenta između prednjeg i zadnjeg električnog motora i na taj način obezbeđuje najefikasniju upotrebu eATS u svakom momentu.

Modularni koncept pogonskog sklopa obezbeđuje visok sveukupni nivo performansi uz velik domet.

Punjenje

Kod modela EQS dostupna su tri programa punjenja: Standard, Home i Work. U okviru ovih programa moguće je podesiti parametre kao što su vreme polaska, pretklimatizacija prostora i maksimalni nivo punjenja baterije.

Režimi Home i Work mogu biti aktivirani na osnovu lokacije. To znači da se ovi režimi aktiviraju automatski čim se vozilo parkira na stanici za punjenje na lokacijama memorisanim u sistemu. O promeni režima punjenja korisnik se obaveštava preko MBUXa.

Vreme punjenja: 5h (22 kW Wallbox) ili 10h (11 kW Wallbox) ili 31 min (10-80%, 400 V / 500 A na DC stanici za brzo punjenje).

Punjenjem na DC sistemu za brzo punjenje snage do 200 kW za 15 minuta možete dopuniti automobil za predviđeni domet od narednih 300 km.

Hyperscreen

MBUX hiperskrin je apsolutni vrhunac u unutrašnjosti. Udubljeni ekran pruža se ispred putnika od levog do desnog A-stuba. Tri OLED ekrana ispod staklenog poklopca se neprimetno spajaju u jedan i stvaraju potpuno nov način interakcije između putnika i tehnologije.

Ekran vozača (12,3“), centralni medija ekran (17,7“) i ekran suvozača (12,3“) izgledaju kao jedna jedinica.

Staklo je otporno na ogrebotine i presvučeno je zaštitnim slojem kako bi se olakšalo čišćenje, a sprečilo grebanje.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Tehnički podaci

Model EQS 580 4Matic

Dimenzije 5.216 / 1.926 (2.125 sa retr.) / 1.512 mm

Međuosovinsko rastojanje 3.210 mm

Motori jedan na prednjoj (190 KS) i jedan na zadnjoj osovini (333 KS)

Pogon na sva črtiri točka

Ukupna snaga 523 KS (385 kW)

Obrtni moment 855 Nm

Potrošnja struje WLTP (kombinovano) 18,2-21,3 kWh/100 km

Emisija CO2 (WLTP) 0 g/km

Ubrzanje 0-100 km/h 4,4 s

Maks.brzina 210 km/h

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: