Automobili

Petak, 30.04.2010.

15:53

Audi A3 1,6 Sportback

Prema mnogim istraživanjima, Audi je jedan od najpoželjnijih brendova na svetu, a sudeći po aktuelnim cenama dostupan je većem broju ljudi nego do sada. Iako trenutno najmanji u gami, Audi A3 u sportback verziji sa petoro vrata je dorastao zadatku porodičnog automobila.

Izvor: B92

Default images

Piše: Aleksandar Bursać, Izvor: Auto magazin

Trenutno je jedan od najelegantnijih automobila C segmenta, a njegovi konkurenti mogu se izbrojati na prste jedne ruke.

Prošle godine je izvršena restilizacija najmanjeg Audija, koja je donela brojne, ne samo estetske, već i tehničke izmene.

Najlakše ga je prepoznati po drugačijim farovima koji u skupljim varijantama imaju LED svetlosne elemente, ali i po masci hladnjaka koja ima neprekinute hromirane konture.
Dimenzije : 4229/1765/1423 mm ; Meðuosovinsko rastojanje : 2578 mm
Uz dizajn, najdominantniji utisak ostavlja odličan kvalitet materijala i završne obrade. Počevši od platnenih zaptivki na vratima, pa sve do kvalitetne plastike na najsitnijim detaljima i odlične zvučne i mehaničke izolacije.

Ergonomija je na najvišem nivou zahvaljujući velikom hodu upravljača po visini i dubini, ali i podešavanju vozačevog sedišta po visini.

Ručica menjača kratkog hoda je tradicionalno precizna, a kožom obložen upravljač je vrlo prijatno profilisan i odlično leži u ruci.
Snaga : 75 kW (102 KS) pri 5600 o/min ; Obrtni moment : 148 Nm pri 3800 o/min
Komadna tabla je jednostavna, ali elegantna, bez suvišnih detalja. Kao i do sada, dominira crveno osvetljenje, dok je pozadinsko svetlo instrumenata prijatne bele boje.

Kvalitet tastera i prekidača je na nivou Audija iz viših klasa, a po ugledu na njih je projektovan i prostor na zadnjim sedištima koji pruža iznenađujuće puno mesta za kolena i ramena putnika, zahvaljujući dobro profilisanim panelima u zadnjim vratima.
deklarisana potrošnja: grad – 7,9l; otvoren put – 5,0l; prosek: 6,0l
Prtljažnik zapremine 370 litara je sasvim solidan za potrebe prosečne porodice i ispod njegovog poda se krije rezervni točak punih dimenzija.

Iako najslabiji u celoj gami i jedini bez turbo punjača, benzinac zapremine 1,6 litara sa 75 kW (102 KS) pruža vrlo solidne performanse, sasvim dovoljne za umerenu i tečnu vožnju.
Naravno, od njega ne treba očekivati čudo, a za bolja ubrzanja je neophodno naterati ga u više obrtaje, što je inače karakteristika sličnih motora. Fabrika je bila prilično stroga pri merenju potrošnje, koja je, sa fabričkih 9,5 l/100 km u gradu, očigledno merena u vrlo ekstremnim uslovima.

Mi smo uobičajenom vožnjom po centru Beograda bord kompjuterom izmerili tek nešto više od 8 l/100 km.
Zapremina prtljažnika : 3701 ; Zapremina rezervoara : 55 l
Ukoliko ste izrazito sportskog duha, teško će preći 11 l/100 km. Ponašanje u vožnji je besprekorno, kao što se i očekuje od jednog Audija, a u skladu sa tim je i izuzetno tih rad motora.

Jedino što bi smo dodali u paket koji je trenutno na akciji su aluminijumske felne. Sve ostalo je sasvim dovoljno za udobnu i bezbednu vožnju.
Za čitaoce kojima brojke na ekranu puno znače:

Audi A3 1,6 Sportback

Zapremina: 1595 ccm
Snaga: 75 kW (102 KS) pri 5600 o/min
Obrtni moment: 148 Nm pri 3800 o/min
Menjač: manuelni, 5 stepeni
Dimenzije: 4292/1765/1423 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2578
Masa: 1225 kg
Rezervoar: 55 l
Prtljažnik: 370 l
Maksimalna brzina: 185 km/h
Ubrzanje: 0-100 km/h 12,1 s
Potrošnja: 9,5/5,4/6,9 l/100 km

Oprema
"Climatic" manuelni klima uređaj - standard
ABS, ASR - standard
prednji i bočni vazdušni jastuci - standard
CD radio "chorus" - standard
El. podizači prednjih i zadnjih prozora - standard
Kožom obložen volan i ručica menjača - standard
Naslon za ruku - standard
Elektro podešavanje retrovizora - standard
Grejanje retrovizora - standard
Parking senzori - standard
Farovi za maglu - standard
Putni kompjuter - standard

Pogledajte kompletan cenovnik svih Audi A3 modela na našem tržištu

Pogledajte više fotografija ovog modela u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: