Automobili

Nedelja, 03.03.2024.

15:05

Sigurno ste ga videli na nečijem autu: Znate li šta predstavlja simbol ribe? FOTO

Automobili su odavno prestali da budu samo sredstvo prevoza, pretvorivši se ponekad u sredstvo kojim vozači izražavaju svoje stavove, interese i uverenja.

Izvor: Jutarnji

Sigurno ste ga videli na nečijem autu: Znate li šta predstavlja simbol ribe? FOTO
Foto: Profimedia

Među raznovrsnim načinima personalizacije vozila, posebno mesto zauzimaju simboli sa dubokim značenjima, od kojih je jedan i "misteriozni" simbol ribe na zadnjem delu automobila.

Ne tako retko, u saobraćaju se mogu videti automobili ukrašeni različitim nalepnicama koje odražavaju osobnost i preferencije vlasnika, od sportskih klubova do bendova.

U SAD su, recimo, popularne nalepnice na branicima automobila poput "support our troops" (podrška vojsci) ili hipi nalepnice sa cvećem.

Međutim, postoji jedan simbol koji se izdvaja svojom istorijom i značenjem - simbol ribe, ili "Ichthys", koji nije povezan sa gastronomijom ili ribolovom, već sa znatno "dubljom" dimenzijom.

Simbol ribe svoje korene vuče još iz doba Rimskog Carstva, gde nije služio kao znak nekog zanimanja, već kao tajni znak među hrišćanima. Danas, kada vozači odluče ovaj simbol da istaknu na svom vozilu, time ne samo da ukrašavaju svoj automobil, već javno iskazuju svoja verska uverenja.

Ova riba u Novom zavetu simbolizuje čuda, i važan je element hrišćanske tradicije. Njeno značenje kao simbola hrišćanstva postalo je prepoznatljivo u drugom veku, kada je u teškim vremenima progona, riba postala sredstvo tajne identifikacije među vernicima.

Vremenom, ovaj simbol je doživeo svojevrsnu renesansu, posebno sedamdesetih godina prošlog veka, kada je usvojen od strane određenih hrišćanskih struja kao znak razlikovanja i novo tumačenje starih vrednosti.

Stavljanje simbola ribe na automobil danas je gest koja povezuje vozače sa drevnom tradicijom, služeći kao podsetnik na versku pripadnost i duhovne vrednosti. Baš kao što neki vozači okače krst ili stave figuru sveca na kontrolnu ploču, nalepnica ribe na automobilu signalizira prolaznicima da je osoba iza volana ponosni vernik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: