Automobili

Četvrtak, 29.02.2024.

19:07

Kinezi bi da se šire u Evropi: Već dobili poziv iz jedne velike zemlje

Vlada kontaktirala i Teslu po istom pitanju.

Izvor: Revijahak

Kinezi bi da se šire u Evropi: Već dobili poziv iz jedne velike zemlje
Foto: BYD promo

Italijanska vlada je kontaktirala BYD u pokušaju da privuče još jednog proizvođača automobila, osim Stellantisa.

"Imamo neke kontakte", rekao je Majkl Šu, direktor BYD Europe, u intervjuu na Sajmu automobila u Ženevi, prenosi Blumberg.

"Potreba za drugom evropskom fabrikom zavisi od naše prodaje, sada veoma dobro napredujemo", rekao je on.

Vlada premijerke Đorđe Meloni planira da "namami" novog velikog proizvođača automobila u Italiju nakon što je Stellantis signalizirao da bi deo proizvodnje mogao da preseli u zemlje sa nižim troškovima.

Proizvođači automobila su pod pritiskom da postanu efikasniji u prelasku na električna vozila, sa cenama za vozila na baterije i dalje daleko višim od uporedivih za automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Predstavnik italijanskog Ministarstva industrije odbio je da komentariše razgovore sa BYD-om. Ali ministar industrije Adolfo Urso ranije je rekao da Italija podržava dolazak još jednog proizvođača, nazvavši to projektom na kojem su radili mesecima uz značajne razgovore sa stranim partnerima.

BYD, koji je krajem prošle godine pretekao Teslu kao najvećeg svetskog proizvođača električnih vozila, potvrdio je planove za izgradnju fabrike u Mađarskoj u decembru.

"Još je rano reći kada će i da li će biti doneta odluka o drugom postrojenju", rekao je Šu.

Potvrđena je i informacija da je italijanska vlada kontaktirala još dva kineska proizvođača i Teslu po istom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

8 h

Podeli: