Sprema se zver: Tesla do "stotke" za manje od 1 sekunde

Ilon Mask saopštio je nekoliko novosti koje se tiču predstojećeg Tesla Roadster modela.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2024.

17:50

Sprema se zver: Tesla do
Foto: EPA/CARINA JOHANSEN

Kako je rekao šef Tesle, ovaj automobil će do "stotke" razvijati za manje od jedne sekunde, a ovo je čak nazvao "najmanje interesantnim delom priče". Ovu informaciju je pratila potvrda da je dolazak Roadstera na tržište ponovo odložen, sada za 2025. godinu.

"Neće biti ovakvog automobila, ako ga tako uopšte možete nazvati. Radikalno su povećani standardi kada je u pitanju dizajn", napisao je Mask na društvenoj mreži Twitter.

Obećanje da će od 0 do 100 km/h biti moguće za manje od jedne sekunde značajno je poboljšano u odnosu na prethodne najave (1,9 sekundi). Ako se ovo ispuni, Tesla Roadster biće najbolji model u ovom segmentu ikada.

Poređenja radi, automobil koji danas najbrže stiže do "stotke" je Rimac Nevera, i za to su mu dovoljne 1,74 sekunde.

Mask je istakao da će se ovo neverovatno ubrzanje postići zahvaljujući "SpaceX opcionom paketu" koji će da uključuje "desetak malih raketnih pogona koji su neprimetno raspoređeni po automobilu".

Zvanično predstavljanje biće krajem 2024. godine, a očekuje se da će isporuke početi 2025, ako ponovo ne bude nekih odlaganja (setimo se, proizvodnja je trebalo da počne 2020).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: