Auto se ne oduzima ako se prizna krivica. Ali ko se žali, bez vozila može biti – godinama

Policija je u petak počela da primenjuje novi Zakon kojim je predviđena mera privremenog oduzimanja vozila.

Automobili

Izvor: Izvor: Blic, RTS

Sreda, 28.02.2024.

11:48

Auto se ne oduzima ako se prizna krivica. Ali ko se žali, bez vozila može biti – godinama
Foto: veselolane/Shutterstock

U Srbiji trenutno postoji oko 10.000 vozača koji su u prethodne dve godine osuđeni za nekih od ovih 18 teških saobraćajnih prekršaja, tako da im, ako budu uhvaćeni u novom, preti oduzimanje vozila. Postavlja se pitanje ko i kako može da izbegne oduzimanje vozila?

Zakon je i tu jasan – onaj vozač koji nije pravosnažno osuđen već se protiv njega trenutno vodi proces, odnosno, onaj vozač koji odmah na prvom ročištu prizna krivicu, pa mu se u tom slučaju automobil odmah vraća, piše Blic.

Međutim, ako na presudu uloži žalbu, stvari po njega se komplikuju.

"Jer o trajnom oduzimanju vozila odlučuje sud, pre svega zato što sud u sudskom postupku odlučuje o tome da li je to opasno sredstvo, da li je tim vozilom izvršeno još neki prekršaj i na osnovu toga će se odlučivati od strane suda", objasnio je za RTS pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Zlatko Belencan.

A s obzirom na broj predmeta i brzinu sudskog postupka, "nepopravljivi povratnik" za volanom onda bez automobila može biti – godinama!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: