Polovina vlasnika električnih vozila ima i bar jedan benzinac ili dizelaš

Za svaki slučaj...

Automobili

Izvor:

Utorak, 27.02.2024.

09:58

Polovina vlasnika električnih vozila ima i bar jedan benzinac ili dizelaš
Foto: Viktoriia Hnatiuk/Shutterstock

Poslednjih godina značajno je porastao broj električnih vozila koja mogu da pređu više od 600 kilometara sa jednim punjenjem. Međutim, istraživanje lizing agencije Zenith u Velikoj Britaniji pokazalo je da to možda nije dovoljno, jer polovina vlasnika električnih automobila (51 odsto) i dalje poseduje automobil na benzin ili dizel.

Studija je zasnovana na anketi 2.800 vlasnika električnih automobila. Od svih intervjuisanih, više od polovine ima i automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Osim toga, samo 18% koristi električna vozila za putovanja duža od 100 kilometara.

Kako prenosi Zenith, glavni razlog zašto vlasnici ne razmišljaju da se otarase svog automobila sa unutrašnjim sagorevanjem je nedostatak javnih stanica za punjenje.

Ironično, istraživanje je takođe pokazalo da su najčešće korišćena električna vozila zapravo pogodna (i dizajnirana) za duga porodična putovanja. Tačnije, od 26 najčešće korišćenih modela u studiji, prva četiri su: Tesla Model 3, Audi e-tron, Kia e-Niro i Cupra Born.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

10 h

Podeli: