Kroz Severnu Makedoniju i Grčku od leta jednim tagom?

U toku su razgovori i sa Crnom Gorom, Mađarskom, Hrvatskom, Italijom, Bosnom i Hercegovinom...

Automobili

Izvor: Tanjug

Subota, 24.02.2024.

15:53

Kroz Severnu Makedoniju i Grčku od leta jednim tagom?
Foto: Netfalls Remy Musser/Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je u subotu da bi naši građani do početka leta mogli da putuju jednim tagom ne samo kroz Severnu Makedoniju, već i kroz Grčku.

Vesić je za Tanjug rekao da se o uvođenju zajedničkog taga sa Grčkom razgovaralo prilikom nedavne posete grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i grčkog ministra saobraćaja Hristosa Staiokourasa.

"Pre nekoliko dana bio je sastanak u Grčkoj, taj sastanak je bio uspešan. Zajednička komisija se formira 27. i oni su sebi napravili jedan jedan redosled poteza, kako bi do maja bila završena integracija i kako bi u junu naše građanke i građani mogli da koriste tag", naveo je Vesić.

Istakao je da je siguran da to može da se postigne i da ćemo zaista tokom leta imati, pored Severne Makedonije, zajednički tag i sa Grčkom. Dodao je da su u toku razgovori i sa Crnom Gorom, Mađarskom, Hrvatskom, Italijom, Bosnom i Hercegovinom i da će se se videti u narednom periodu kada će se ti projekti realizovati, ali da je najizvesnije da do početka letnje sezone bude uspostavljen zajednički tag sa Grčkom.

Ove godine novih 166 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica

Kada je reč o izgradnji novih saobraćajnica, Vesić je naveo da je plan da se do 2027. godine završi 487 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica.

"I to je zaista nešto što će potpuno promeniti Srbiju. Od 2012. do danas je izgrađeno 468 kilometara, a u ovom trenutku gradimo 643,3 kilometara auto puteva i brzih saobraćajnica. Samo ove godine treba da završimo 166 kilometara. Završićemo brzu saobraćajnicu Šabac- Loznica, čija je dužina 54 km", naveo je Vesić.

On je rekao da će se završiti i 46 kilometara Moravskog koridora, pa će se na auto-put priključiti Kraljevo, Loznica i Trstenik.

"Uradićemo na Dunavskom koridoru 23 km od autoputa Beograd-Niš do Požarevca, čime ćemo i Požarevac preključiti. Uradićemo Kuzmin-Sremska Rača 18 kilometara, što je prvi deo auto puta Beograd-Sarajevo", kazao je Vesić.

Naveo je da će se do kraja septembra uraditi 19,5 kilometara auto-puta od Pakovraće do Požege.

"Znači samo ove godine 166 km. A očekujem da prema dinamičkom planu koji smo napravili možemo do 15. novembra da počnemo da radimo auto-put Vožd Karađorđe", rekao je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: