Automobili

Sreda, 21.02.2024.

08:50

U Hrvatskoj točili dizel umesto benzina: Šta da radite ako se to i vama desi?

Nedavno je u Hrvatskoj nekoliko desetina vozača u svoja vozila umesto benzina sipalo dizel. Šta kada vam se ovo dogodi?

Izvor: B92, Indeks

U Hrvatskoj točili dizel umesto benzina: Šta da radite ako se to i vama desi?
Foto: Shutterstock/Anna Moskvina

Greškom radnika na jednoj benzinskoj pumpi u Primoštenu, gde je gorivo pogrešno uskladišteno, nekoliko desetina vozača dobilo je dizel umesto benzina. Morali su odmah da pohrle u automehaničarske radionice, a pumpa je priznala grešku i rekla da će snositi sve posledice eventualnih neophodnih popravki.

Međutim, ovaj slučaj aktuelizovao je pitanj - šta da radite ako u svoj automobil ili motocikl sipate pogrešno gorivo?

Za početak, da kažemo da nije baš lako pomešati dizel i benzin, osim u čudnim slučajevima kao što je ovaj. Dizel je gušći, i mlaznica kroz koju se toči je obično veća, pa u većini slučajeva neće ni stati u otvor na benzinskom rezervoaru.

Ako vam se ipak desi da dobijete pogrešno gorivo, prvo treba da zapamtite da nikako ne smete da pokrenete motor. Odmah odšlepajte vozilo kod automehaničara, ili pozovite servis koji može da ispumpa dizel i isprazni rezervoar, kao i da ispere sve sisteme i zameni filtere.

U svemu ovome, ključno je vreme. Čak i ako ne vozite automobil nakon ulivanja pogrešnog goriva, dizel i dalje može da začepi sistem goriva, motor i mlaznica, a za popravku ćete morati da izdvojite nekoliko stotina evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: